El-Sisi rijzende ster in Egypte

Vandaag en morgen gaan ruim 54 miljoen Egyptenaren voor de tweede keer in drie jaar naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Hoewel de officiële uitslag pas op 5 juni wordt bekend gemaakt, is het vrijwel zeker dat Abdel-Fattah El-Sisi de nieuwe president van Egypte wordt. Zijn tegenstander Hamdeen Sabahi maakt geen schijn van kans. El-Sisi is zo mateloos populair bij de Egyptenaren dat een tweede ronde niet nodig zal zijn. Vorige week al stemde bijna 95% van de in het buitenland wonende Egyptenaren voor El-Sisi.

In 2005 werden in Egypte de eerste directe verkiezingen gehouden, waaraan 10 officiële kandidaten mochten meedoen. Dat was een onverwacht groot aantal gezien de strenge voorwaarden om mee te mogen doen. Want alles was zo georganiseerd dat de toenmalige autoritaire president Hosni Mubarak herkozen zou worden.

In 2012, het jaar nadat Mubarak ten val werd gebracht, tijdens de opstand van 2011, waren er maar liefst 13 kandidaten in de race om de eerste vrijgekozen president van Egypte te worden. Uiteindelijk behaalde Mohamed Morsi van de Moslim Broederschap een nipte overwinning op Ahmed Shafiq, de laatste minister-president onder Mubarak en voormalig generaal in het leger.

Van een echte verkiezingskoorts is niet heel veel te merken in Egypte. De gebruikelijke overdadige postercampagnes en tv-optredens bleven dit keer uit. Dat is ook niet zo verwonderlijk. El-Sisi heeft voldoende campagnegelden binnengehaald, maar weet zich al zeker van de overwinning en hoeft dus niet meer geld uit te geven dan strikt noodzakelijk. Sabahi heeft maar weinig campagne geld. Omdat zijn kansen op een overwinning nihil zijn, hij hoeft het weinige dat hij heeft dus niet uit te geven.

De beide kandidaten hebben zich, ieder apart, wel op tv laten interviewen. Maar tot een debat op de buis is het niet gekomen. De ras debater Sabahi had wel zin in zo’n rechtstreekse confrontatie, maar El-Sisi voelde daar niets voor. Veel Egyptische kranten en tijdschriften vullen nu uit arrenmoede zelf hun pagina’s met een papieren debat tussen de twee presidentskandidaten.

Over een ding zijn El-Sisi en Sabahi het met elkaar eens: voor de Moslimbroederschap is in Egypte geen plaats meer. De Moslimbroederschap werd afgelopen december door het kabinet tot een terroristische organisatie verklaard. El-Sisi bezwoer toen de Moslim Broederschap in Egypte voor “eens en voor altijd uit te zullen schakelen”. En hij voegde daaraan toe dat hij geen islamistische partijen zal toestaan tijdens zijn presidentschap. Dat is in overeenstemming met de huidige grondwet, die partijen op grond van godsdienst verbiedt.

Tegenstanders van El-Sisi zijn bang voor een vermenging van politiek en leger. Hij probeerde deze kritiek te sussen door zijn baan als veldmaarschalk op te zeggen, om als gewoon burger mee te doen aan de verkiezingen. Ook heeft hij toegezegd dat het leger tijdens zijn presidentschap geen rol zal spelen in de politiek van het land. Maar volgens zijn opponenten zijn dat mooie woorden, waarmee hij de werkelijke invloed van het leger verdoezelt.

Een ander hot item is de kwestie van de mensenrechten in Egypte. Sinds de Moslimbroederschap tot een terroristische organisatie is verklaard, zijn er duizenden aanhangers gevangen gezet. In de meeste gevallen zonder enige vorm van proces. Bij twee onlangs gehouden processen zijn honderden moslimbroeders ter dood veroordeeld vanwege hun betrokkenheid bij het bloedige geweld van juli 2012.

Maar ook de revolutionaire 6-april-beweging, de jongerenbeweging die de opstand in januari 2011 leidde, ligt onder vuur. Hun leiders werden opgepakt en vastgezet en de organisatie is inmiddels verboden.

Daarnaast zijn veel journalisten hun leven niet zeker. Een kritisch artikel kan al een reden zijn op opgepakt te worden. Onlangs nog beschuldigde El-Sisi de pers van het aanwakkeren van protesten en publiekelijk bekritiseren ambtenaren.

Hoewel El-Sisi heeft gezworen schendingen tegen de mensenrechten niet toe te staan, voegde hij daar wel aan toe dat rechten en vrijheden nooit mogen prevaleren boven veiligheidsbelangen.

Het grootste wonder dat de Egyptenaren van hun nieuwe president verwachten is het herstel van de economie. Sinds de opstand van 2011 is de economische positie van het land hard achteruit gegaan. Vooral in de toeristenindustrie zijn harde klappen gevallen. Het aantal toeristen dat Egypte bezoekt is op dit moment nog geen 30% van de gebruikelijke hoeveelheid van voor januari 2011. Hotels staan leeg, het personeel is naar huis gestuurd en de toeristische markten liggen er verlaten bij. De nieuwe president zal de rust in het land moeten herstellen, zodat de toeristen weer naar Egypte durven komen.

En dan is nog de corruptie. Een van de aanleidingen van de opstand in 2011 was de woede over de extreem grote corrupte in Egypte. Maar die is nadien niet afgenomen, eerder gestegen. En het zal voor de nieuwe president en zijn regering een hele dobber worden die onder controle te krijgen.

Volgens het verkiezingscomité zal een record aantal van maar liefst 16.000 rechters toezicht houden tijdens de presidentsverkiezingen Egypte. Ruim voldoende voor alle naar schatting 14.000 stembureaus in het land.

Daarnaast zullen leden van de Arabische Liga, de Europese Unie (EU), de Afrikaanse Unie (AU), het Carter Centrum, Transparency International en het Amerikaanse Democracy International (DI) als buitenlandse waarnemers optreden bij de presidentsverkiezingen.

Natuurlijk is er veel aandacht in de media voor de verkiezingen. Meer dan 50 internationale media zullen de verkiezingen op de voet volgen. En 36 Egyptische persorganisaties hebben toestemming de verkiezingen van nabij te verslaan.

Op de stembiljetten hebben de kandidaten, speciaal voor de zeer vele analfabeten onder de kiezers, een eigen symbool. Dat van Sabahi is een adelaar. Het symbool van El-Sisi een ster. De ster van El-Sisi is rijzende. Onder de kiezers is hij mateloos populair. Maar of hij zijn populariteit zal weten te behouden zal afhangen van zijn vermogen rust en orde in het land te herstellen en de economie weer te laten groeien en bloeien.

 

 

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op El-Sisi rijzende ster in Egypte

  1. Van Haver zegt:

    Zeer interessant artikel.
    Proficiat !!!
    Ik hoop dat de verkiezing van Sisi de start zal zijn van een normalisatie van de toestand in Egypte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s