Campagne nieuwe president Egypte van start

In Egypte is de verkiezingscampagne voor een nieuwe president van start gegaan. De enige twee kandidaten die in de race zijn, de voormalig generaal Abdel-Fattah El-Sisi en de linkse politicus Hamdeen Sabahi, mochten van het Comité voor de presidentsverkiezingen hun verkiezingscampagnes zaterdag officieel lanceren.

Het is al de tweede verkiezing sinds de opstand van 2011, waarbij de toenmalige president Mubarak werd gedwongen zich terug te trekken. Bij de eerste vrije presidentsverkiezing in 2012 werd de Moslimbroeder Morsi met overgrote meerderheid tot president gekozen. Maar binnen een jaar werd al duidelijk dat Morsi niet de juiste man op de juiste plaats was. Hij bleek niet in staat de economie uit het slop te trekken en de corruptie uit te bannen.

In juli 2013 greep het leger in en zette Morsi af. De protesten van Moslimsbroeders die daarop volgden, werden met veel geweld de kop ingedrukt. Het was duidelijk dat het geduld van de legerleiding op was. Opnieuw trokken de generaals de macht naar zich toe. En werd de Moslim Broederschap tot een verboden terroristische organisatie verklaart.

Presidentskandidaat El-Sisi is zijn campagne voortvarend gestart. Nieuw in deze campagne is zijn opstelling naar de media. El-Sisi kiest ervoor te communiceren met de publieke opinie, instellingen en iconen uit de Egyptische media. Volgens El-Sisi vervullen de media een belangrijke en kritische rol in de huidige fase. “Alleen de media zijn instaat de Egyptenaren te verenigen na de enorme polarisatie die in de samenleving heeft plaatsgevonden”.

Afgelopen zondag al gaf El-Sisi zijn eerste tv-interview. In het interview, dat al eerder werd opgenomen en werd uitgezonden door de onafhankelijke tv-zenders CBC en ONTV, besprak de voormalig generaal en minister van defensie een breed scala aan onderwerpen. Waaronder pogingen tot een aanslag op zijn leven, zijn familie en jeugd, de Moslim Broederschap en hoe hij wil omgaan met de oppositie.

El-Sisi wil na zijn verkiezing tot president van Egypte niet in dezelfde fouten van de vorige regimes vervallen. Want die communiceerden niet met de mensen. En volgens hem is dat nodig om “de mensen te kennen en te begrijpen”.

In het tv-interview benadrukte El-Sisi dat het “de verantwoordelijkheid is van iedere Egyptenaar om de natie te redden”. Voor hem is dat de belangrijkste drijfveer om een gooi te doen naar het presidentschap.

El-Sisi benadrukte verder dat hij niets te maken had met het afzetten van Morsi en het geweld dat daarop volgde, zoals wordt beweerd door tegenstanders van El-Sisi. “Ik was maar minister van defensie”, is steevast zijn commentaar die beschuldigingen.

Omdat El-Sisi zegt op te willen komen voor gewone Egyptenaren, wordt hij door velen nu al vergeleken met oud president Nasser. El-Sisi reageerde gevat op die vergelijking: “Ik wou dat ik net zo was als Nasser. Want Nasser was voor de Egyptenaren niet alleen een foto aan de muur, maar een stem in hun hart”.

Over de Moslim Broederschap liet El-Sisi geen misverstand bestaan. Volgens hem verwerpen “alle Egyptenaren een verzoening met de Broederschap”. Vorig jaar juni dreigde Khairat El-Shater, leider van de Broederschap, dat strijders uit Libië, Syrië en Afghanistan Egypte zouden binnenvallen als er iets met hun islamitische president Mohamed Morsi zou gebeuren. El-Sisi waarschuwde hem toen, dat wie zich tegen het leger keert uitgeschakeld zal worden.

De nieuwe president staat voor een zware opgave. Egypte telt ruim 12 miljoen mensen zonder werk. Het toerisme is grotendeels ingestort en de economie hapert. “Het zal tijd kosten, maar we moeten een begin maken”, aldus El-Sisi en hij voegde eraan toe dat de president een “coördinerende rol moet spelen in dit proces”.

De tweede helft van het interview zal binnenkort worden uitgezonden. CBC en ONTV zijn van plan om de enige tegenstander van El-Sisi, de veteraan en Nasserist Hamdeen Sabahi, volgende week te interviewen.

De verkiezingen zullen plaatsvinden op 26 en 27 mei.

 

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Campagne nieuwe president Egypte van start

  1. Van Haver zegt:

    Hopelijk zal de komende presidentsverkiezing de rust in Egypte weer terugbrengen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s