‘Uit liefde voor ons land en uit liefde voor Sisi!’

foto-4Meer dan 52 miljoen Egyptenaren mochten de afgelopen twee dagen hun stem uitbrengen. Voor of tegen de nieuwe grondwet. Volgens peilingen, door de Egyptische krant de Al Alhram gehouden bij de stemlokalen, heeft naar verwachting meer dan 93 procent van de kiezers voor de nieuwe grondwet gestemd. 

Bijna 40 procent van de Egyptenaren maakte voor de derde keer in drie jaar de gang naar de stembus om een ​​nieuwe grondwet goed te keuren. Het is de eerste stemming nadat de militairen de eerste vrij gekozen president, Mohamed Morsi van de Moslim Broederschap, vorig jaar zomer hebben verdreven. 

De nieuwe grondwet wordt geprezen om de verruiming van de rechten van een aantal eerder gemarginaliseerde groeperingen in de samenleving, zoals die van vrouwen, en zorg voor meer sociale rechtvaardigheid. Maar ze wordt ook bekritiseerd, want de nieuwe grondwet geeft meer macht en immuniteit aan zowel het leger als de politie. Ook is er veel protest tegen het feit dat burgers nog steeds worden berecht door militaire rechtbanken.

Het vorige grondwetsreferendum van 2012 werd nog door islamisten gedomineerd, terwijl hun tegenstanders wisten de militairen al stonden te wachten in de coulissen. Met de verdrijving van Morsi en het gewelddadige optreden tegen zijn aanhangers afgelopen zomer, werd een nieuw hoofdstuk geschreven in het gewelddadig verhaal van de Egyptische opstand.

De Moslim Broederschap kondigde een boycot van het referendum aan en hield de verkiezingsdagen protesten. Volgens hen is de nieuwe grondwet onwettig. Maar de aantallen Morsi supporters waren gering, niet meer dan enkele honderden, her en der in het land. Volgens het Egyptische Ministerie van Binnenlandse Zaken zijn de afgelopen twee dagen zeker 10 mensen gedood bij botsingen met de oproerpolitie.

Pro-Morsi demonstranten vormden in enkele steden menselijke ketens om het verkeer te verstoren. En in Helwan, een zuidelijke voorstad van Cairo, blokkeerden betogers de metro door over het spoor van de belangrijkste lijn te lopen.

Onder zware beveiliging stonden Egyptenaren soms uren in de rij om hun stem uit te kunnen brengen. In Imbaba, een westelijke wijk van Cairo, ontplofte dinsdagmorgen een bom vlak bij een stembureau. Maar niemand raakte gewond. En nadat de kruiddampen waren opgetrokken keerden de kiezers weer terug in de rij.

Ondanks de dreiging van geweld, was er onder veel kiezers een feestelijke en vrolijke stemming. De nationale media brachten het referendum ruim in beeld en spraken daarbij zelfs van een “democratische bruiloft” en de beste weg naar stabiliteit en vooruitgang voor de toekomst.

De meeste Egyptenaren zien een ja-stem voor de grondwet als een mandaat voor legerleider Abdel Fattah El-Sissi, om tijdens de komende presidentsverkiezingen komende de zomer, een greep te doen naar de macht. En dat is wat veel Egyptenaren willen.

Maar het publieke debat is op zijn zachtst gezegd eenzijdig. De Broederschap riep op het referendum te boycotten. Als reactie daarop verbood de overheid de Egyptische nieuwsmedia iedere berichtgeving over de Moslimbroeders. Bovendien werd de Broederschap tot een terroristische organisatie verklaard en haar leiders gevangen gezet.  De afgelopen twee dagen zijn bijna 300 vermeende leden van de Broederschap gearresteerd op beschuldiging pogingen om de stemming te verstoren.

De campagne om “nee” te stemmen, in de dagen voorafgaand aan het referendum, was stelde niet veel voor. ‘The Strong Egypte Partij’, opgericht door voormalig Broederschaplid Mohamed Abul-Fotouh, riep aanvankelijk op tegen de nieuwe grondwet te stemmen. Maar veranderde van koers nadat een aantal van haar leden was gearresteerd tijdens het uitdelen van flyers tegen de grondwet.

De grondwet geniet de steun van de meeste politieke partijen, waaronder de ultraconservatieve salafistische Nour partij. De Nour partij was, samen met een voormalig lid van de Broederschap, de enige twee islamitische vertegenwoordigers in de commissie belast met de wijziging van de grondwet.

Veel kiezers zeiden dat ze vooral blij waren af te zijn van de Broederschap, want die hadden nagelaten de bureaucratie aan te pakken, de economie te herstellen en de rust op straat terug te brengen.

Onder begeleiding van patriottische muziek, schallend uit militaire voertuigen bij de stembureaus en uit laag overvliegende helikopters, werd de kiezers duidelijk gemaakt waar ze voor moesten kiezen: voor volk en vaderland!

De Egyptische staatstelevisie bracht vrolijk lachende vrouwen bij een stembureau in beeld. Zij hadden de boodschap begrepen. Ze zongen: “Het is allemaal uit liefde voor ons land en uit liefde voor Sisi! Hij zal alles goed maken voor onze kleinkinderen”.

Meteen na het sluiten van de stemlokalen gisteravond, is begonnen met het tellen van de stemmen. De eerste officiële uitslagen worden vanmorgen verwacht.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op ‘Uit liefde voor ons land en uit liefde voor Sisi!’

  1. Goed stuk. Ben e in Cairo nu?

  2. Van Haver zegt:

    Hopelijk gaat het nu de goede kant uit met Egypte!

  3. Daniella van den Akker zegt:

    Heb je een mailadres?
    Groet Daniella

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s