‘De Egyptische Inquisitie’

Als er de afgelopen twee weken in Egypte iets duidelijk is geworden, dan is het wel de verhevigde jacht van de Egyptische legerleiding op al hun tegenstanders. Inmiddels spreken verschillende commentatoren al van ‘de Egyptische Inquisitie’.

Geen criticaster van de militaire junta lijkt niet meer veilig. Eerst waren de Moslimbroeders aan de beurt. Half december werd de Moslim Broederschap door het leger tot een terroristische organisatie verklaard. En op de tweede dag van het jaar werden drie jonge politieke activisten tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld.

De Moslim Broederschap gaat voorlopig weer ondergronds

Nu de Moslimbroeders tot terroristen zijn verklaard, zijn ze min of meer vogelvrij. Ze verbergen zich in veilige huizen aan de rand van deze stad, maken slechts korte mobiele telefoongesprekken en vermijden de cafés waar ze elkaar normaal gesproken ontmoetten. Winterjassen met capuchons verbergen hun identiteit als ze zich op straat begeven.

De leiding van de nu verboden Moslim Broederschap heeft hun aanhangers opgeroepen ondergronds het werk voort te zetten. En dat is: het blijven ageren tegen het afzetten van hun president Morsi.

Voor de Moslimbroeders is dat niet iets nieuws. De structuur van de organisatie was decennia lang ingesteld op het ondergronds opereren. Al in de jaren 50, onder president Nasser, werden de Moslimbroeders gezien als een gevaar voor het land. Vanaf die tijd hebben ze zich voornamelijk bezig gehouden met prediking, het opzetten van scholen en kleine ziekenhuizen en maatschappelijk werk onder het arme deel van de Egyptische bevolking.

Nadat president Mubarak was afgezet in februari 2011, kon de Moslim Broederschap eindelijk openlijk bovengronds haar werk doen. Met maar één doel: de strijd tegen de door het leger gesteunde regering. Met de verkiezing van de Moslimbroeder Morsi in juli 2012 tot president, behaalde de Broederschap hun eerste grote overwinning. Slechts één jaar hebben ze de smaak van de macht kunnen proeven. In juli 2013 schoof de legerleiding Morsi eenvoudigweg terzijde.

De Moslimbroeders likken hun wonden en hergroeperen zich weer ondergronds. Maar, anders dan de afgelopen 50 jaar, spreken ze nu al over het geweld dat ze zullen gaan gebruiken om de legerleiding te bestrijden. Hun uithoudingsvermogen is groot en hun organisatie is goed.

Sinds kort heeft de Moslimbroederschap een aantal dodelijke aanslagen op haar naam staan. Aanslagen gericht tegen de repressie van de politie, die als handlanger van het leger wordt gezien. Ze kunnen niet anders, zeggen ze zelf, want ze staan met de rug tegen de muur.

En hun populariteit is nog altijd groot onder de Egyptenaren. In veel kleinere steden op het Egyptische platteland hangen nog altijd de verkiezingsposters van Morsi aan de muren.

Vanaf nu zal Broederschap meer nog dan ooit nieuwe leden gaan rekruten. Ze zullen zich blijven inspanningen om de beweging in leven te houden. Sommige van de oudere Broederschapleiders, voor wie leven onder repressie een manier van leven is geworden, roemen de vasthoudendheid van de beweging.

Revolutionaire jongeren worden geïntimideerd

Op 2 januari werden twee jonge activisten in Alexandrië veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf op beschuldiging van het organiseren van ongeoorloofde protesten en het aanvallen van beveiligingstroepen tijdens een protest. Ook werd een onderzoek gestart naar betrokkenheid van jonge revolutionaire activisten, die in januari en februari 2011 hadden deelgenomen aan de protesten, die leidde tot de verdrijving van Hosni Mubarak. In die tijd werd hun daad door de media nog geprezen als een teken van de val van de politiestaat.

De uitspraken van de rechtbank hebben een schok veroorzaakt binnen kringen van de jonge activisten die, net als hun veroordeelde leiders, hadden deelgenomen aan de 2011 revolutie.

Maar de arrestatie en veroordeling van prominente seculiere leiders, van wie de meesten de verdrijving van Morsi hebben gesteund, wordt door veel commentatoren gezien als een escalatie tegen de revolutie van 2011. En is voor velen het bewijs dat het repressieve regime nog steeds aan de macht is.

Ogenblikkelijk na het bekend worden van het vonnis tegen de activisten verschenen boze tweets en Facebook-berichten. De bekende romanschrijver en liberaal Alaa El-Aswany reageerde op zijn officiële Facebook-pagina met de vraag: “Wat is de relatie tussen de oorlog tegen het terrorisme en de onderdrukking van de revolutionaire jeugd?” En hij voegde daar als waarschuwing aan toe: “Als je de revolutie wil doden, dan moet je de miljoenen Egyptenaren die haar mogelijk maakten, gevangenzetten. Maar onze revolutie zal doorgaan en zal slagen, met Gods wil.” Zo lijkt de onlangs ingevoerde protestwet vooral te leiden tot een heksenjacht onder tegenstanders van het militaire regime. Om jacht te maken op de revolutionaire activisten, maar dus ook op aanhangers van de Broederschap.

Het leger, onder leiding van presidentskandidaat Abdel Fatah al-Sisi, waant zich sterk en gesteund door het overgrote deel van de Egyptenaren, dat rust wil. Maar hij vergist zich. Zijn gevoel van ontastbaarheid is niet meer dan een gevoel. De Egyptenaren zien het repressieve optreden voor nu door de vingers. Ze richten liever eerst op de verkiezingen van komend voorjaar. Maar met loze beloftes nemen ze geen genoegen meer.

Niemand had in 2011 gedacht dat een kleine groep revolutionaire jongeren de grote massa in beweging zou kunnen krijgen. Wat het leger ook zal doen de komende maanden en jaren, die overwinning kan zelfs een ‘Egyptische Inquisitie’ niet meer ongedaan maken.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

9 reacties op ‘De Egyptische Inquisitie’

 1. Van Haver zegt:

  Uit deze blog blijkt dat de politieke stabiliteit in Egypte zeker nog niet hersteld is.

 2. Daniella van den Akker zegt:

  Beste Jielis, er zijn ook heel veel mensen in Egypte die slachtoffer zijn geworden, of mensen in hun zeer nabije omgeving slachtoffer hebben zien worden van grote of kleinere criminaliteit als gevolg van de verslechterde veiligheid. Die verslechterde veiligheid heeft verschillende redenen, de redenen zijn niet eens transparant. Wat wel heel helder is dat het leven vrij onmogelijk is in Egypte zonder een functionerend politieapparaat. Het proces dat leidt tot democratie is mijns inziens onmogelijk zonder gedegen plan, en het is vooral, weer mijns inziens, onmogelijk in een land waar mensen elkaar zo wantrouwen. Het is nog steeds helemaal niet duidelijk welke rol de Moslimbroeders spelen in de aanslagen, heb jij daar hard bewijs voor dan? Ik heb het nog niet gezien, ik ben zeer benieuwd hoe je weet dat ze verantwoordelijk zijn voor (welke precies doel je op) aanslagen.
  Vrriendelijke groet, Daniella van den Akker

  • Van Haver zegt:

   Volgens mijn oordeel is het noodzakeljk dat er weer een degelijk en niet-corrupt politie-apparaat in Egypte functioneert.
   Dan pas is er een begin van politieke stabiliteit.

  • Jielis van Baalen zegt:

   Beste Daniella,

   Er is in Egypte geen plan en al helemaal geen gedegen plan om tot een vorm van democratie te komen. Dat zijn toch vooral westerse wensdromen, gabaseerd op wat men ‘een Arabische Lente’ placht te noemen. Als er al democratie komt in Egypte, dan duurt ​dat toch minstens nog een hele generatie. Democratie is een moeilijk ‘spel’ en moet geleerde worden middels vallen en opstaan. Een lange weg. De aanslagen waarop ik doel, beide in plaatsen in de delta – zoals die in Mansour – zijn door Moslimbroeders zelf opgeeist, zij het indirect. Dat laatste om in elk geval aan te geven wat de nieuwe lijn is, maar ook weer niet al te openlijk om het regime niet geheel in de hand te spelen. En tja..harde bewijzen zijn in Egypte net zoveel waard al de Egyptische Pond vandaag. Het slecht functionerende politieapparaat (sinds januari 2011!) is een door het regime bewust gebruikt middel om onrust en chaos te creeren en om dus daarmee ieder ingrijpen van hun kant te rechtvaardigen.

   Met goede groet, Jielis van Baalen

 3. Daniella van den Akker zegt:

  Beste Jielis, dat opeisen door de Moslimbroeders van de aanslag in Mansoura is mij helemaal onbekend. Wat betreft de veiligheid, er spelen meer factoren een rol dan slechts het functioneren van de politie, denk aan het onbekende aantal ontsnapte of vrijgelaten gevangenen, tijdens de 25 januarirevolutie maar ook onder het bewind vsn Morsi. Denk ook vooral aan slecht bewaakte grenzen aan alle kanten wasrdoor er heel veel wapens zijn binnengekomen. Criminelenaanpak is vaak geen maat meer voor de politie maar vereist aanpak van het leger, zo ver is het gekomen.
  Vriendelijke groet,
  Daniella

  • Jielis van Baalen zegt:

   Beste Daniella, Ik was erbij op 28 januari 2011, toen de politie zich ’s avonds om 18 uur terugtrok uit de steden, terug naar de kazernes. En hoe nog diezelfde avond gevangenissen werden opengezet om criminelen de steden in te laten trekken, met als opdracht zoveel mogelijk angst en rotzooi te regelen. Ook ben ik meerdere malen aan de grenzen van Egypte geweest, om daar te zien hoe (NAVO wapens!) uit Lybie werden vervoerd, via de Sinaï naar Gaza. En hoe gemakkelijk dat ging. Geen politie. Nauwelijks leger. Nu de chaos compleet wordt, werpt het leger zich maar al te graag op als de redder van het land. Om de chaos die ze eerst zelf hebben doen ontstaan nu ook weer zelf heldhaftig op te lossen. Zo winnen ze bevolking voor zich. Met goede groet,

   Jielis van Baalen Ghazala Productions mob. +31647227729

   • Van aver zegt:

    Ik moet Jielis volledig bijtreden.
    Op een CORRECTE manier beschrijft hij de situatie zoals die WERKELIJK was in januari 2011.
    Sinds januari 2011 was ik 3 periodes in Egypte en de toestand was en is zoals Jielis het beschrijft.

   • Daniella van den Akker zegt:

    Bedankt voor de wisseling, ik lees je blog altijd met plezier (voor zover het onderwerp dat toelaat dan 😦 )
    Hartelijke groet,
    Daniella

 4. Van Haver zegt:

  Ik vind dat Jielis de huidige situatie en problematiek in Egypte correct weergeeft

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s