Broederschap manoeuvreert zich steeds verder in isolement

Begin december werd de nieuwe Egyptische grondwet gepresenteerd. Kort daarop maakte interim-president Adly Mansour bekend dat op 14 en 15 januari een referendum zal worden gehouden, waarin de Egyptenaren ja of nee kunnen zeggen tegen de nieuwe grondwet.

2013-635222206066696229-669De eerste dagen na de presentatie van de nieuwe grondwet, hielden de Moslimbroeders zich redelijk stil. Natuurlijk riepen ze dat de nieuwe grondwet onwettig is. Maar daar bleef het vooralsnog bij.

Nu de datum van het referendum naderbij komt, neemt het openlijk verzet tegen de nieuwe grondwet onder de Moslimbroeders toe. Volgens hun Partij van Vrijheid en Rechtvaardigheid is de ontwerpgrondwet ‘onwettig’. Verder kondigt de partij aan dat de ‘vreedzame revolutionaire strijd tegen de militaire coup’ onverminderd zal doorgaan.

Deze week heeft de Moslim Broederschap opgeroepen tot een boycot van het komende referendum over de grondwet. ‘De Partij van Vrijheid en Rechtvaardigheid roept het vrije Egyptische volk op om het referendum te boycotten’. Met als argument dat het huidige voorstel werd opgesteld door een minderheid, met de bedoeling ‘immuniteit te verlenen aan de moordenaars die een bloedige militaire staatsgreep hebben gepleegd en die een belediging is voor de waardigheid en de wil van de Egyptenaren’.

Het referendum wordt de eerste mijlpaal in de overgangsperiode sinds Morsi, de eerste vrij gekozen president van het land, op 3 juli werd afgezet na massale protesten tegen zijn bewind.

De vorige versie van de grondwet werd aangenomen in een referendum onder Morsi in december 2012. Die versie werd opgesteld door een ‘commissie van 100’, die overwegend bestond uit islamisten. De huidige versie echter werd opgesteld door een commissie van 50, die in september werd aangesteld door inter-impresident Mansour. Deze commissie, onder leiding van oud presidentskandidaat Amr Moussa, bestond in meerderheid uit niet-islamisten.

Interim-president Mansour heeft een dringend beroep gedaan op degenen die zich nog steeds verzetten tegen de machtsovername van 3 juli, om ‘hun koppigheid op te geven’ en niet langer te geloven in ‘een luchtspiegeling’. Hij roept hen op de natie juist te steunen.

De meeste niet-islamitische Egyptische partijen van het land, waaronder de liberale Partij van de Grondwet, de Egyptische Sociaaldemocratische Partij en linkse Tagammu partij, hebben aangekondigd zeker deel te zullen nemen aan het komende referendum en ‘ja’ te stemmen.

Eerder deze week had de ultraconservatieve salafistische El-Nour partij, de voormalige bondgenoot van de Broederschap, die wel een vertegenwoordiger hadden in de commissie van 50, al aangekondigd dat zij hun aanhangers oproepen om voor de nieuwe grondwet te stemmen.

Nu de overgrote meerderheid van de politieke partijen in Egypte zich achter de nieuwe grondwet stelt, komt de Moslim Broederschap steeds verder in een isolement terecht. In een dramatische verklaring houden de broeders de bevolking voor, dat ze door ‘ja’ te zeggen tegen de nieuwe grondwet ‘afstand doen van hun rechten en die van toekomstige generaties’.

Door al deze oproepen kunnen de aanhangers van de Moslimbroeders al bijna niet meer meedoen aan het referendum. Want meedoen aan het referendum kan immers worden geïnterpreteerd als een erkenning van de legitimiteit van de interim-regering.

 

 

 

 

 

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s