Nieuwe grondwet Egypte is sprong voorwaarts

Egypte heeft een nieuwe grondwet. Nog geen half jaar na het afzetten van president Morsi, heeft een speciaal daarvoor benoemde commissie het nieuwe ontwerp gereed.

De commissie van 50, onder voorzitterschap van oud presidentskandidaat Amr Moussa, heeft daarmee een belangrijke stap voorwaarts gezet op de nog lange weg naar meer democratie.

In de nieuwe grondwet blijft de islam de staatsgodsdienst. En de sharia de basis van alle wetgeving in Egypte. Verder is bepaald dat de minister van defensie iemand uit het Egyptische leger moet zijn.

Over een aantal artikelen kon de commissie het niet eens worden. Die werden zondag besproken tijdens een besloten bijeenkomst. De artikelen hebben vooral betrekking op de komende verkiezingen.

Zo is nu bepaald dat er minimaal 30 en maximaal 90 dagen na de goedkeuring van de grondwet parlementsverkiezingen zullen worden gehouden. En dat de presidentsverkiezingen niet later dan 30 dagen na de installatie van het nieuwe parlement moeten plaatsvinden.

Belangrijk is dat in twee artikelen de quota zijn vastgesteld voor arbeiders, boeren, jongeren, christenen en mensen met een handicap. Zodat ook minderheden vertegenwoordigd zullen zijn in het nieuwe parlement.

Een zeer opvallende wijziging is de afschaffing van de Shuraraad, de Eerste Kamer. In het verleden verlamde deze kamer de werkzaamheden van het parlement. Met deze maatregel hoopt men de politieke besluitvorming in het nieuwe parlement te bevorderen.

Secularisten drukken stempel

In tegenstelling tot de vorige grondwetscommissie werd deze commissie gedomineerd door secularisten, die duidelijk de doelstelling hadden de islamistische grondwet van 2012 een liberaler karakter te geven. De vorige commissie werd gedomineerd door islamisten (Moslimbroederschap en salafisten), de huidige commissie bestaat voornamelijk uit secularisten, die fel tegen de vermenging van politiek en religie zijn.

Het geringe aantal islamisten in de commissie die de nieuwe grondwet samenstelde is het directe gevolg van de omverwerping van de Moslim Broederschap en haar afgenomen populariteit. Werd het vorige Grondwetgevende Comité nog gekozen door het door islamisten gedomineerde parlement. De huidige 50 leden tellende commissie werd benoemd door de tijdelijke president en samengesteld uit leden van verschillende politieke partijen, beroepsverenigingen en diverse door liberalen gedomineerde staatsorganisaties. Zoals boeren, arbeiders, advocaten, journalisten, schrijvers, kunstenaars en hoogleraren. Maar ook door vertegenwoordigers van de bevolking die meestal ondervertegenwoordigd zijn in dit soort comités, zoals vrouwen en jongeren. Aan de commissie werden tien publieke figuren uit liberale stromingen toegevoegd.

Sharia

Een aantal artikelen die de versterking van de rol van de islamitische sharia in de politiek en de samenleving bevorderden zijn weliswaar uit de grondwet verdwenen. Maar artikel 2, waarin staat dat de ‘beginselen’ van de sharia de belangrijkste bron van wetgeving is, bleef gehandhaafd.

Vooral de salafistische Nour partij is bang voor de groei van sjiieten in Egypte. Zij vroegen om een artikel om de positie van de soennieten te verdedigen tegen de sjiieten. Maar daar wilden de liberalen niets van weten. Voor hen is de sharia volstrekt onverenigbaar met een moderne islamitische samenleving .

Enorme sprong voorwaarts

Vele nieuwe artikelen van de nieuwe grondwet zijn een enorme sprong voorwaarts in het democratiseringsproces van Egypte. Hiermee belooft de staat om zich aan de rechten en vrijheden, zoals die in de internationale overeenkomsten en verdragen door Egypte zijn geratificeerd, te zullen houden.

Verder wordt de persvrijheid beter gegarandeerd. En worden werknemers beschermd tegen arbeidsrisico’s. De staat verplicht zich gewassen te kopen van boeren tegen betaalbare prijzen, zal zich inzetten voor betere gezondheidszorg voor alle burgers en het verstrekken van goede pensioenen.

Ook het onderwijs en het recht op onderwijs zal worden verbeterd volgens internationale normen.

Deze en vele andere maatregelen zouden zonder de opstanden van 25 januari 2011 en juni 2013 niet in de grondwet terecht zijn gekomen. In deze grondwet zijn veel van de eisen van de demonstranten opgenomen, zoals de beginselen van vrijheid, democratie, sociale rechtvaardigheid en menselijke waardigheid.

In januari 2014 zal een referendum worden gehouden waarbij de Egyptenaren hun goedkeuring kunnen geven aan de gewijzigde grondwet.

 

 

 

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s