Mubarak blijft achter de tralies

De afgezette president van Egypte, Mubarak, blijft op zijn minst nog eens 15 dagen in de cel op beschuldiging van corruptie.  

mubHoewel de voormalige president Hosni Mubarak, die nog steeds wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan het doden van demonstranten tijdens de Egyptische opstand van 2011, besloot de rechtbank zijn vrijlating (zonder borgtocht). Maar hij blijft toch in hechtenis op verdenking van corruptie.

Volgens Farid El-Dib, de advocaat van Mubarak, zit de maximale termijn van twee jaar in voorlopige hechtenis van zijn cliënt erop. Dat betekent een voorlopige invrijheidstelling van Mubarak.

Vorig jaar juni werd Mubarak veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege de dood van honderden ongewapende antiregime demonstranten  tijdens de 18-daagse opstand. Afgelopen januari werd die straf door de rechtbank ongeldig verklaard vanwege ‘procedurefouten’ tijdens het eerdere proces.

Op 7 april werd de hechtenis van Mubarak met nog 15 dagen verlengd, in afwachting van het onderzoek naar de beschuldiging van illegale financiële transacties ten behoeve van de renovatie van zijn presidentiële paleizen.

Omdat de Egyptische wet overlappende detentieperiodes verbiedt, ging de nieuwe 15-daagse maatregel afgelopen maandag in, precies op de dag zijn verwachtte vrijlating.

In het geval de nieuwe voorlopige in hechtenis neming niet wordt verlengd, zal de voormalige president op 30 april worden vrijgelaten. Wanneer het nieuwe proces over de vermeende rol van Mubarak bij de moord op demonstranten tijdens de opstand zal worden plaatsvinden in nog niet bekend gemaakt.

De zaak tegen Mubarak’s zonen Alaa en Gamal is inmiddels verdaagd tot en 11 mei. Zij zitten vast op beschuldiging van corruptie en beurs manipulatie.

Mubarak is overplaatst naar een militair hospitaal in Maadi, een zuidelijke wijk van Cairo. Procureur-generaal Talaat Abdallah wil dat Mubarak, zodra zijn gezondheid het toelaat, wordt terug gebracht naar de ziekenafdeling van de Tora gevangenis aan de rand van Cairo.

Sinds zijn gevangenschap op april 2011, klaagt de afgezette president over gezondheidsproblemen en is herhaaldelijk heen en weer verplaatst tussen de Tora gevangenis het Maadi Militair Hospitaal in Cairo.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Mubarak blijft achter de tralies

  1. Van Haver zegt:

    Eerst ontketent men een revolutie en veroordeelt men president Mubarak tot levenslange hechtenis en nu gaat men hem vrijlaten.
    Veel logica is hier niet in te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s