Strijd en bemoediging

ImageProxy.mvc“Het begon met het tekenen van een hakenkruis door twee ondeugende jongens op de muur van een moslim onderwijscentrum.

Hoewel er vele versies zijn van wat volgde, was het resultaat een verwoestende golf van sektarische geweld, meerdere doden en een serieuze kloof tussen de overheid en de orthodoxe kerk.

De eerste schermutseling vond plaats in het dorp Khusus, net buiten Cairo. Vier christenen en een moslim kwamen daarbij om het leven en velen werden gewond. De begrafenisdienst voor de christenen vond een dag later plaatsgevonden in koptische kathedraal van Cairo.

ImageProxy-1.mvcToen de rouwenden het terrein van de kathedraal verlieten, werden ze aangevallen door onbekende aanvallers. De strijd die volgde resulteerde in meer dan negentig gewonden en drie doden. Toen de politie eindelijk – veel later – arriveerde veel, probeerden ze de strijdende partijen verspreiden met traangas, waarvan een groot deel belandde in de kathedraal. Dat leidde daarbinnen tot een angstaanjagende verstikking!

Sommige waarnemers geloven dat de politie opzettelijk passief terzijde bleef, terwijl de kathedraal werd aangevallen.

En een adviseur van president Morsi maakt het nog bonter, door in een in het Engels opgesteld commentaar, bedoeld voor westerse lezers, de schuld van het incident bij christenen te leggen.

In een ongekend harde kritiek veroordeelde Paus Tawadros II hard het gedrag van de veiligheidstroepen en de afhandeling van de situatie door de overheid. De paus gaf uiting aan de frustraties van de christenen in heel Egypte, toen hij zei: ‘We willen daden, geen woorden… Er is geen positieve en duidelijke actie van de staat, maar er is een God. De Kerk vraagt ​​van niemand bescherming dan alleen maar van God.’

Twee dagen na het begrafenisincident, trokken duizenden Egyptische moslims van het centrum van Cairo naar de kathedraal in Abbasya, om te protesteren tegen wat er gebeurd is. Dit was heel bemoediging voor de christenen.”

Bovenstaande verslag is van Ramez Atallah, directeur van het Egyptisch Bijbelgenootschap.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Strijd en bemoediging

  1. Van Haver zegt:

    Wat nu gebeurt in Egypte is zeer angstwekkend!!
    De toekomst voor de Kopten is onder president Morsi onzeker.
    Hopelijk komt daar verandering in,maar ik betwijfel het.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s