Kopten kiezen nieuwe kerkleider

Een concilie van 2406 geestelijke, gemeenschaps­leiders en Egyptische koptische notabelen heeft maandag in 
Caïro 3 kandidaten gekozen voor de opvolging van de in maart overleden paus Shenuda III. Shenuda liet een gemeenschap achter die bezorgd is over de positie van de kopten onder een islamitische regering.

De dood van Shenuda, die de kerk vier decennia heeft geleid, maakte de komst van een nieuwe paus noodzakelijk die de kerk door het postrevolutionaire tijdperk in Egypte moet loodsen. Maandag werden de laatste drie kandidaten gekozen uit een lijst van vijf. Een van deze laatste drie wordt de paus van de Koptisch-Orthodoxe Kerk in Egypte.

Tijdens een ceremonie –ook wel altaarloterij genoemd– zondag in de Sint-Markus­kathedraal van Caïro, tovert een geblinddoekt kind de naam van de volgende paus uit een kistje dat op het altaar staat.

In de voorlaatste stap van de pausverkiezing werden maandag de namen van de overgebleven kandidaten bekendgemaakt. Nadat de 2406 daartoe geselecteerde kiezers, onder wie aarts­bisschoppen en bisschoppen, hun stem hadden uitgebracht, bleven er 3 kandidaten over.

De eerste van de drie is bisschop Rafael (54). Hij is hulp­bisschop van het Caïro­centrum in Heliopolis, voormalig assistent van de overleden paus Shenuda III en lid van de zogeheten heilige synode.

De tweede kandidaat is bisschop Tawadros (60), aartsbisschop van Beheira in de Nijldelta. Hij heeft veel energie besteed aan het verbeteren van de relatie tussen christenen en moslims. Tawadros staat dicht bij de tussenpaus, bisschop Pachomius.

Rafael Ava Mina (70) is kandidaat nummer drie. Hij is monnik in het klooster van Sint-Mina, niet ver van Alexandrië, en de oudste van de drie kandidaten.

Een van de geestelijken die niet zijn genomineerd, is bisschop Bishoy. Waarschijnlijk werd hij niet verkozen vanwege zijn felle en opruiende woorden aan het adres van andere denominaties. Bishoy kreeg ook kritiek te verduren van de kant van moslims, na zijn opmerkingen over de Koran.

Volgens goed geïnformeerde bronnen in en rond de Sint-Markus­kathedraal in Caïro gooit bisschop Rafael van het overgebleven drietal de hoogste ogen.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s