Kandidaten nieuwe koptische paus bekend

Bisschop Bakhomius, het huidige hoofd van de Koptisch Orthodoxe Kerk in Egypte heeft vorige week zaterdag tijdens een persconferentie in een van de kloosters in de Wadi El-Natroun (ruim 100 kilometer te noord-westen van Cairo) de vijf kandidaten bekend gemaakt die in aanmerking komen om de in maart overleden paus Shenouda III op te volgen.

Twee bisschoppen en drie monniken zijn door een 18 koppige kerkelijke commissie voorgedragen als potentiële opvolgers van Paus Shenouda III, die in maart op 88-jarige leeftijd overleed.

De vijf kandidaten zullen gedurende de pauselijke verkiezingen strijden om het pausschap. De verkiezingen zullen worden gehouden 4 november. Zo’n 2.411 leden van de Orthodoxe Kerk (mannen en vrouwen en allen minstens 35 jaar oud) zullen hun stem mogen uitbrengen.

De drie kandidaten die de meeste stemmen krijgen zullen deelnemen aan wat men noemt de “altaar loterij”. Hierbij zal een geblinddoekt kind uit een verzegelde doos het briefje trekken met daarop de naam van de winnaar.

De Koptisch Orthodoxe Kerk van Egypte heeft aangekondigd de namen van de vijf kandidaten in de running om de volgende paus.

De kandidaten voor 118e de Koptische paus zijn:

1. Vader Bakhomius El-Syrische. Een monnik in het klooster van de Maagd Maria in de Wadi Natroun. Geboren in Aswan in 1963. Hij is afgestuurd als onderwijskundige.

2. Vader Raphael Ava Mina. De oudste van de vijf kandidaten. Een monnik in het klooster van St. Mina, niet ver van Alexandrië. Geboren in Cairo in 1942. Hij studeerde rechten aan de Ain Shams Universiteit in Cairo.

3. Bisschop Raphael. Hij is hulpbisschop van Caïro centrum en Heliopolis, voormalig assistent van de overleden paus Shenouda III en een lid van de Heilige Synode. Geboren in Caïro in 1954 en afgestudeerd aan de medische faculteit van de Ain Shams Universiteit in Cairo. Raphael werd op juni 1997 tot bisschop gewijd.

4. Vader Seraphim Al-Syrische. Monnik ook in het Vergin Mary klooster in Wadi Natroun. Geboren in 1959 in Cairo. Seraphim studeerde aan de Ain Shams Universiteit van Cairo.

5. Bisschop Tawadros. Hulpbisschop in Beheira onder bisschop Bakhomius. Hij is lid van de Heilige Synode. Tawadros geboren in 1952 en studeerde farmacie aan de Universiteit van Alexandrië. Hij ontving zijn priesterwijding in juni 1997.

De lijst waaruit deze vijf werden gekozen bestond ‘slechts’ uit 16 kandidaten, na ondermeer de terugtrekking van bisschop Kyrillos van Milaan, eerder in oktober.

Een aantal ‘te verwachten’ kandidaten staan verrassend genoeg niet op de lijst die is bekend gemaakt. Opvallende afwezigen zijn bisschop Bishoy, secretaris van de Heilige Synode en bisschop Youannes, oud-secretaris van paus Shenouda III. Ook bisschop Boutros, voormalig persoonlijk secretaris van de overleden paus, staat tot veler verbazing niet op de lijst.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s