Eén jaar na bloedbad Maspero blijft justitie ontkennen

Gisteren herdachten duizenden Egyptenaren Bloody Sunday. Precies één jaar geleden kwamen 27 kopten om het leven bij een vreedzaam protest voor Maspero, het gebouw van de Egyptische Staatstelevisie in Cairo. Bijna 200 anderen raakten gewond. En nog steeds, een jaar na deze verschrikkelijke gebeurtenis die heel Egypte schokte, blijft de Egyptische justitie ontkennen dat soldaten de kopten hebben gedood.

Gisteren werden veel verhalen weer opgehaald en wonden weer opengereten. Velen kunnen de bloedige gebeurtenissen van die avond van een jaar geleden maar niet vergeten. “Justitie blijft schuld ontkennen”, klaagt een man wiens broer werd overreden door een pantservoertuig van het leger. Tot nu toe zijn slechts drie soldaten aangeklaagd voor “doodslag” en veroordeeld tot twee en drie jaar gevangenisstraf.

In een rapport dat Amnesty International vorige week presenteerde wordt de Egyptische autoriteiten verweten dat die blijven weigeren “een volledige, onpartijdig en onafhankelijk onderzoek in te stellen naar het geweld en het ter verantwoording roepen van de verantwoordelijken.”

De protestmars van 9 oktober 2011 was bedoeld als een protest tegen de Egyptische overheid, die weigerde een onderzoek in te stellen naar de brand, enkele weken eerder, in een koptische kerk in Merinab, een dorp in Opper-Egypte.

Op de brand in de kerk, die naar verluidt door moslimjongeren werd aangestoken, volgde aanvallen op  christelijke gebouwen en woningen. Kopten klagen dat de gewelddadige incidenten tegen hun kerken meestal informeel worden opgelost door openbare of religieuze leiders, zonder dat de Egyptische justitie erbij word betrokken.

De koptische demonstranten voor Maspero werden door onbekende aanvallers aangevallen en bekogeld met flessen en stenen. Op videobeelden die demonstranten en journalisten die avond maakten is duidelijk te zien hoe het legervoertuigen opzettelijk over demonstranten heenreden. Ooggetuigenverslagen hebben ook bewezen dat het leger met scherp heeft geschoten op de ongewapende betogers.

Gisteren bleek ook weer dat veel kopten er nog steeds van overtuigd zijn dat het om een opzettelijke en gerichte sektarische aanval ging. Eén van de overlevenden van vorig jaar vertelde dat hij “voor de eerste keer in zijn leven soldaten Allah Akbar (God is groot) had horen roepen na het doden van koptische demonstranten”.

Toch heeft het ministerie van Defensie altijd volgehouden dat er niet met scherp is geschoten en dat “slechts enkele voertuigen onbedoeld demonstranten hebben geraakt”. Een militaire rechtbank heeft vervolgens een eigen onderzoek ingesteld naar de gebeurtenissen van 9 oktober vorig jaar, waarin het leger wordt vrijgepleit van wangedrag. Maar er zijn tot nu toe geen resultaten naar buiten gekomen.

Ook een burgerlijke rechtbank deed onderzoek naar het gebruik van scherpe munitie en overrijden van demonstranten. De zaak werd wegens gebrek aan bewijs gesloten.

De demonstratie van gisteren voor het gebouw van de Egyptische Staatstelevisie had een dubbele betekenis. Niet alleen berichtte de staatstelevisie foutief over de kerkbrand in Opper-Egypte. De staatstelevisie bracht op de avond van 9 oktober het nieuws met de boodschap dat de demonstranten het geweld waren begonnen.

Nog steeds geloven velen dat de gebeurtenissen op 9 oktober zijn “georganiseerd” door verschillende overheidsinstanties. En de staatstelevisie wordt beschuldigd van het verspreiden van leugens.

Nu, een jaar later wordt nog niemand verantwoordelijk gehouden voor de dood van de 27 kopten. Activisten beloven om te blijven vechten tot de “belangrijkste  aanstichters” van het geweld veroordeeld zijn.

Toch lijkt het erop dat er enkele stappen zijn genomen om dit te bereiken. Deze maand werd bekend dat Tantawi, voormalig stafchef van Sami Anan, voormalig militaire politie hoofd Hamdy Badeen en het huidige hoofd van de militaire politie Ibrahim El-Domiaty zullen worden gehoord voor hun rol in de dood van demonstranten.

Dit besluit is genomen nadat familieleden van de doden hun klachten hadden voorgelegd aan de officier van justitie, waardoor de zaak uiteindelijk dan toch nog bij de minister van Justitie terecht kwam.

De nabestaanden willen dat hun familieleden recht wordt gedaan. Tot die tijd blijven ze vechten voor rechtvaardigheid. Of zoals een weduwe het verwoordde: “pas dan kan mijn man echt in vrede rusten”.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s