Egyptische arbeiders voelen zich door Morsi verraden

Volgens de Egyptische arbeidersbeweging heeft Morsi hen verraden. President Mohamed Morsi en de Moslim Broederschap nemen hun toevlucht tot dezelfde tactieken als het oude regime, als het gaat om stakende arbeiders. Althans, dat zeggen de vakbonden.

De Egyptische arbeidersbeweging beschuldigt een vernietigend rapport president Morsi en zijn regering van het “verraden van hun beloften aan Egyptische arbeiders” tijdens zijn eerste 100 dagen van zijn bewind.

Het rapport werd maandag, op honderdste dag dat Morsi president is, door verschillende Egyptische vakbonden gepresenteerd. Volgens het rapport heeft het regime in diverse media vijandige opmerkingen gemaakt over werknemers, werden 39 onafhankelijke vakbondsleden ontslagen en 32 anderen werden gevangen genomen nadat ze in staking waren gaan. Vijf anderen zijn voor daarvoor inmiddels veroordeeld tot drie tot vijf jaar gevangenisstraf. En tientallen anderen hangt een zelfde straf boven het hoofd.

Volgens het rapport “passen de reacties van de regering op de stakingen niet bij een postrevolutionaire regering. Integendeel: zij neemt haar toevlucht tot dezelfde tactieken als het oude regime”.

Het zijn oude en overbekende tactieken die het nieuwe regime toepast, waarbij de staatsmedia worden gebruikt om de arbeidersbeweging en haar leiders zwart te maken en te beschuldigen van het ontwrichten van de economie. Zo werden nog onlangs een groot aantal stakende arbeiders van de Alexandrië Container en Vrachtoverslag Company ontslagen, gevangen genomen en berecht.

Kort na zijn aanstelling als president had Morsi beloofd de bepalingen in de grondwet, die de vakbondsactiviteiten moeten regelen, aan te passen. De Moslim Broederschap (waarvan Morsi nog altijd voorzitter is) had zich al tijdens de eerste dagen van de opstand van vorig jaar, toen ze nog niet aan de macht waren, solidair verklaart met de arbeidersbeweging. Maar ondanks het feit dat de Broederschap de meeste zetels heeft behaald in de eerste post-revolutie parlement, is ze er nog steeds niet in geslaagd om de felbegeerde nieuwe Onafhankelijke Vakbondswet te regelen. Inmiddels zijn er al 1200 zelfstandige vakbonden in Egypte.

“Dit toont het gebrek aan wil van de Broederschap om werknemers de vrijheid en de onafhankelijkheid te geven die ze verdienen”, aldus het rapport.

Kort na zijn beëdiging tot president benoemde Morsi de Moslimbroeder Khaled El-Azhar tot Minister van Arbeid en Immigratie. Inmiddels ligt er wel een wet klaar die

Het mogelijk zal maken alle leden van de Nationale Democratische Partij van Mubarak, wanneer ze 60 jaar worden, te verwijderen uit de vakbonden. Deze wet werd op 3 oktober voorgelegd aan de Ministerraad, maar is nog niet aangenomen.

In het rapport worden ook enkele voorbeelden gegeven van de slechte wijze waarop het nieuwe regime de arbeidersbeweging behandeld. Kort nadat Morsi werd gekozen, beschuldigde Moslimbroeder Mohamed El-Beltagy arbeiders die protesteerden buiten het presidentiële paleis van samenzwering tegen de president waardoor hij niet in staat was hun eisen in te willigen.

In een ander voorbeeld wordt de Broederschap beschuldigd van het feit dat ze de werknemers van de Nijl Fine Company (een spinnerij en weverij) niet hebben gesteund. Daardoor kon de eigenaar van het bedrijf ongehinderd 34 werknemers ontslagen en weigerde hij van de anderen hun salarissen te verhogen. Het incident vond plaats in 4 juli 2012, slechts enkele dagen nadat Morsi werd gekozen.

Het rapport vermeldt nog vele andere incidenten waarbij Morsi en de Broederschap niet in actie zijn gekomen, nadat werknemers werden ontslagen. Aan het door de buitenlandse pers zo bewonderde buitenlandse optreden Morsi hebben de Egyptische arbeiders geen boodschap. Hun boodschap is duidelijk: de Moslimbroeders, met hun Morsi voorop, hebben binnenlands nog een heleboel vertrouwen te winnen. En de kans is groot dat de vakbonden daar niet nog eens 100 dagen op willen wachten. De stakingsvlaggen wapperen al!

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s