Amnesty vraagt Morsi snelle hervormingen van leger en politie

Amnesty International heeft er gisteren bij de Egyptische president Mohamed Morsi op aangedrongen om snel hervormingen door te voeren bij de politie en het leger. Dat is een van de conclusies uit twee rapporten die zojuist verschenen. Amnesty veroordeelt daarin met namen de schendingen van de mensenrechten door Egyptische veiligheidstroepen.

Volgens Amnesty heeft “Morsi een historische kans om af te rekenen met de bloedige erfenis van politie en leger en te garanderen dat niemand boven de wet staat in Egypte”. Verder vraagt de organisatie om de veiligheidsdiensten ingrijpend te hervormen met de verwijzing naar vermeende schendingen van de mensenrechten tijdens het militaire overgangsbewind na de opstand die Mubarak vorig jaar ten val bracht.

In de rapporten die  in Cairo werden gepresenteerd, veroordeelt Amnesty  scherp de “onwettige moordpartijen, het buitensporig gebruik van geweld, martelingen en andere vormen van mishandeling tegen demonstranten door zowel het leger en de politie” tijdens de periode van 16-maanden de revolutie.

De Opperste Raad van de Strijdkrachten (SCAF) leidde het land sinds de afzetting van Mubarak in februari 2011 tot jongstleden juni toen Morsi als eerste vrij gekozen president van Egypte werd beëdigd. Het eerste rapport van Amnesty richtte zich al op een aantal demonstraties die door veiligheidstroepen met grof geweld werden onderdrukt .

Een andere klacht is dat “de militaire rechtbanken geen enkele schadeloosstelling voor de slachtoffers beschikbaar stellen, terwijl civiele onderzoekers niet in staat of niet bereid waren om officieren aanklagen voor hun misdaden”, aldus het rapport.

Volgens Amnesty werden “mannelijke en vrouwelijke demonstranten ernstig mishandeld, met stroomstoten, seksueel geïntimideerd en sexueel misbruikt door militairen. Duizenden werden berecht na een oneerlijk proces voor militaire rechtbanken”.

In het tweede rapport wordt gewezen op de “totale straffeloosheid” van het optreden door de politie en strijdkrachten. Het rapport noemt de brute reactie van de politie op de protesten, evenals de langdurig martelen van gevangenen, een miskenning van de rechtsstaat.

“De oproerpolitie heeft op vreedzame protesten routinematig gereageerd met buitensporig en dodelijk geweld”, aldus het rapport. En voegde daaraan toe dat het gebruikte traangas en geweermunitie door de VS zijn geleverd aan de politie en strijdkrachten. Zowel voor als na de opstand.

Morsi is eerste Moslim Broederschap en de eerste civiele en democratisch gekozen president in de geschiedenis van Egypte. In augustus beval hij de verrassing tot het aftreden van zijn machtige minister van defensie en annuleerde hij een constitutioneel document dat verregaande bevoegdheden gaf aan het leger. Volgens waarnemers met de duidelijke bedoeling een einde te maken aan de macht van de het leger.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s