Koptische kinderen gearresteerd in Egypte voor ‘beledigen van de islam’

Een imam in Egypte heeft bij de rechtbank een aanklacht ingediend tegen twee christelijke jongens. Die kinderen worden beschuldigd van het verscheuren van de Koran verzen. Ze zitten nu in jeugdgevangenis in afwachting van nader onderzoek, aanstaande zondag.

De twee Koptische christelijke kinderen, Nabil Nagy Rizk (10) en Mina Nady Farag (9) werden gisteren in het Opper-Egyptische provincie Beni Suef gearresteerd voor belediging van de islam, nadat de imam van de plaatselijke moskee een klacht tegen hen had ingediend.

In opdracht van het openbaar ministerie zijn de twee jongens in hechtenis genomen in de jeugdgevangenis van Beni Suef.

De imam van het dorp, Ibrahim Mohamed Ali, beschuldigde hen van het verscheuren van papieren van papieren, waaronder enkele pagina’s met koranverzen. In eerste instantie nam de imam de kinderen mee naar de kerk en verzocht dat de priester hen te straffen. Omdat ze niet tevreden waren met de beslissing van de kerk om de twee jongens niet te bestraffen, wendde Ali zich, samen met drie andere dorpelingen, tot de rechter.

Nabil’s vader Nagy Rizk verdedigde de actie van de jongens in een openbare verklaring. Daarin wordt uitgelegd dat de kinderen analfabeet zijn en dus geen idee hadden van wat de inhoud was van de documenten. Ze hadden die gevonden in een kleine witte zak, toen ze aan het spelen waren in de buurt van een stapel afval in de straat.

De gebeurtenissen in Beni Suef volgen op een golf van arrestaties op religieuze gronden in heel Egypte. Eerder deze maand werd in Sohag een Koptische leraar, Bishoy Kamel, veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor het op facebook zetten van beledigende cartoons voor de islam en de profeet Mohammed. Daarin werden ook president Mohamed Morsi en zijn familie beledigd.

Kort daarvoor, op 13 september, werd de 25-jarige Albert Saber gearresteerd op beschuldiging van, naar verluidt, het plaatsen van de omstreden korte anti-islamfilm Onschuld van de moslims. Ook op facebook. Saber werd overgebracht naar de rechtbank van Marg Misdemeanor en zit daar nog steeds in hechtenis in afwachting van het onderzoek.

Dit zijn slecht enkele van de vele voorvallen die tegenwoordig vrijwel dagelijks in heel Egypte voorkomen. Bijzonder is dat de door de staat gecontroleerde krant Al Ahram dit soort berichten wel weergeeft.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s