Kopten in Egypte wachten gelaten af

In dagen voor de bekendmaking van de uitslag van de presidentsverkiezingen heerste een angstige sfeer in Egypte. Er deden geruchten de ronde dat presidentskandidaat Ahmed Shafik, middels fraude zou hebben gewonnen. Dat zouden de islamisten nooit accepteren. Dat had kunnen leiden tot stakingen of in het ergste geval een burgeroorlog zoals die al maanden in Syrië woedt.

In de week na de verkiezing van de Moslimbroeder Mohammed Morsi tot eerst vrij gekozen president van Egypte overheerste de opluchting. Vooral de moslimpartijen waren blij met het resultaat van de verkiezingen. Maar voor de kopten in Egypte breekt een onzekere tijd aan. Zij weten niet wat ze van de toekomst moeten verwachten. Sommigen geven Morsi het voordeel van de twijfel. Maar veel kopten maken zich grote zorgen.

Paus bischop Pachomius feliciteert Mohamed Morsi

Morsi probeerde die bezorgdheid in zijn overwinningsspeech weg te nemen door te zeggen dat “Egyptenaren, moslims en christenen moeten zich richten op onze nationale eenheid. We hebben allemaal gelijke rechten, en we hebben allemaal dezelfde plichten ten opzichte van het vaderland”. Al eerder beloofde Morsi een kopt als vice president te zullen benoemen. Inmiddels heeft koptische (interim) paus Morsi persoonlijke gefeliciteerd met zijn overwinning.

“Als christenen onder elkaar zeggen we dat we voor de Ahmed Shafiq zijn. Maar dat kunnen we kunnen niet hardop zeggen”,  aldus de koptische priester Johannes. “Maar als kerk zeggen en geloven we dat we de door God gegeven situatie moeten accepteren en beloven te zullen werken aan het welzijn van Egypte. Helaas zijn veel mensen nu bang en denken aan emigreren. Maar Egypte is een land van geruchten, dus laten we ons niet gek maken”.

Het overgrote deel van kopten is er helemaal niet gerust op. Zij zijn er van overtuigd dat het land langzaam maar zeker een islamitische staat zal worden. Vooral de invoering van de sharia, de islamitische wetten, baart de kopten nog de meeste zorgen. “De overwinning van Morsi levert veel angst op onder de kopten, want hij wil een religieuze staat en is tegen burgerschap”, zegt een aanhanger van de Maspiro Jeugd Unie, een koptische mensenrechtenorganisatie die werd opgericht na de opstand van vorig jaar. “Ondanks de beloften van Morsi, zijn kopten bang dat ze zullen worden gediscrimineerd en geweerd uit hoge posities in de regering en in de samenleving en dat dit nog erger wordt dan we waren gewend waren onder Mubarak”.

Anderen zien ook nog lichtpuntjes in de verkiezing van Morsi. “Het maakt niet uit hoe goed of slecht Morsi zal zijn als een president”,  zei de evangelische kopt Ayman Ramsis. “We hebben in ieder geval een einde gemaakt aan het oude regime en hebben gekozen voor een burger president”.

Veel kopten hebben gestemd op Shafiq, omdat hij de veiligheid van de christenen in Egypte zou kunnen garanderen. Het was dus een keuze tussen veiligheid of corruptie. Die keuze voor Shafiq wordt de kopten nu zwaar aangerekend door de islamisten. Volgens een van hun voormannen zijn de kopten “verraders van de revolutie en moeten ze hun excuses aanbieden voor hun foute [stem]gedrag”. 

Met name in Opper-Egypte maken de kopten zich behoorlijk zenuwachtig. Daar wonen kopten in kleine gemeenschappen tussen een overwegend moslimbevolking. Volgens berichten uit het zuiden van Egypte hadden lokale islamisten zich na de uitslag van de presidentsverkiezing verzameld van in voor van verscheidene kerken om daar feestelijk geweervuur af te vuren.

“Het is goed, het is in orde. God is aanwezig”, zei een jonge kopt op een van de christelijke televisie kanalen. “We zullen nu stil zijn en afwachten. Sommige kopten zullen onmiddellijk beginnen te roepen om onze rechten, maar dat heeft weinig zin. De moslims kunnen erg misleidend zijn. Ze zeggen dat ze voor de rechten van ieder mens zijn, maar die rechten zullen ons niet geven”.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s