Moslimbroeder Morsi eerste burgerpresident Egypte

De Moslimbroeder Mohammed Morsi heeft officieel de presidentsverkiezingen in Egypte gewonnen. Aanstaande zaterdag zal hij worden beëdigd als de opvolger van Hosni Mubarak die vorig jaar februari werd afgezet.

Morsi kreeg ongeveer 51 procent van de stemmen. Dat is 13,2 miljoen van de iets meer dan 26 procent van de uitgebrachte stemmen. Zijn concurrent, Ahmed Shafik, de laatste premier onder Hosni Mubarak, behaalde 12,3 miljoen stemmen. Meer dan 800.000 kiezer maakten uit protest hun stembiljet ongeldig.

Farouk Sultan, het hoofd van de kiescommissie, liet de Egyptenaren nog lang in spanning voor hij de definitieve uitslag bekend maakte. In een lange toespraak verdedigde hij eerst de “onafhankelijkheid en integriteit van de kiescommissie”, die zich moest verdedigen tegen wat hij noemde de “inmenging van niet nader genoemde politieke groeperingen”.

Gedurende de toespraak van Sultan was het muisstil op straat. Heel Egypte zat aan de tv gekluisterd. Even hield het land de adem in. Direct na het bekend maken van de uitslag ontplofte het Tahrirplein in Cairo. De duizenden supporters op het plein vierden uitbundig de overwinning van Morsi, na een heftige verkiezingsstrijd die vier maanden duurde.

In een eerste reactie zei een woordvoerder van Morsi dat de nieuwe president er alles aan zal doen om “een president voor alle Egyptenaren te zijn”.

Veldmaarschalk Tantawi en veel wereldleiders hebben Morsi gefeliciteerd met zijn overwinning en hopen dat, na 30 jaar dictatuur onder Mubarak, nu een nieuw tijdperk in Egypte zal aanbreken.

Ook politieke partijen in Egypte, oud-presidentskandidaten en activisten hebben gereageerd op Morsi’s hard bevochten overwinning.

In een korte verklaring feliciteerde oud-kandidaat Abul-Fotouh Egypte met zijn eerste vrij gekozen president. Hij noemde de verkiezingen spannend, maar zei nadrukkelijk “dat we onze strijd moeten voort te zetten om de doelstellingen van de revolutie te bereiken tot aan de volledige overdracht van de macht van militairen aan een civiele autoriteit”.

Zakentycoon en oprichter van de ‘Vrije Egyptenaren partij’, de kopt Naguib Sawiris, schreef op Twitter: “De regels van de democratie leren ons dat we de verkiezingsuitslag moeten aanvaarden. We feliciteren Dr. Mohamed Morsi en bidden tot God dat hij als president alle Egyptenaren zal dienen, zonder enig onderscheid en dat hij de waarden van het burgerschap zal respecteren”.

De feestvreugde zal waarschijnlijk van korte duur zijn. Want ondanks de overwinning van Morsi duurt de politieke onzekerheid in het land voort. De afgelopen dagen hebben achter de schermen onderhandelingen plaatsgevonden tussen de Moslimbroederschap en de Hoge Raad van de Strijdkrachten (SCAF). De overwinning van Morsi was al enkele uren na de tweede ronde van vorige week, op basis van officieuze cijfers, bekend. Maar de kiescommissie stelde de officiële aankondiging uit tot zondag.

Over wat er tussen de Moslimbroederschap en de SCAF is afgesproken, zijn geen nadere mededelingen gedaan. Verschillende bronnen zeggen dat de onderhandelingen voornamelijk gingen over de bevoegdheden van de nieuwe president. Want ondanks de overwinning Morsi blijven er veel vragen over zijn macht onbeantwoord.

Kort na de verkiezingen van vorige week hebben de militaire machthebbers in een decreet de bevoegdheden van nieuwe president stevig ingeperkt. Voor bijna alles zal hij de toestemming van de SCAF moeten vragen.

Zo houdt de SCAF de controle over de wetgevende macht, de begroting, Defensie en Buitenlandse Zaken, totdat een nieuw parlement is gekozen. Eerder deze maand werden de parlementsverkiezingen van januari ongrondwettelijk verklaard. Inmiddels is het parlement ontbonden. Ook heeft het land nog steeds geen nieuwe grondwet.

Hoe dan ook houdt de SCAF, die beloofd heeft op 30 juni de macht over te dragen aan een burgerregering, de werkelijke macht in de Egyptische politiek in handen. Daar verandert de verkiezing van een burger president niets aan.

De Egyptenaren willen orde, maar niet de oude. Nadat de politie zich op 28 januari 2011 uit het straatbeeld verdween, is de veiligheid nooit is volledig hersteld. De criminaliteit is dramatisch toegenomen. De politieke onrust is ook voortgekomen uit de economische crisis waarin het land al maanden verkeert. Volgens veel Egyptenaren is dat het directe gevolg van de opstand van vorig jaar.

Ook zal Morsi moeten afrekenen met het gehate veiligheidsapparaat in Egypte. De veiligheidsdiensten zullen zich niet zonder slag of stoot gewonnen geven. Want die zijn nog steeds trouw aan het Mubarak-regime. En zonder de steun van die veiligheidsdiensten zal het herstel van de orde een moeilijke opgave worden.

Morsi zal de revolutionaire krachten moeten bundelen om de huidige machtsstructuur te veranderen en zich te presenteren als een alternatief voor het militaire regime. Daarvoor zal hij de Egyptenaren ervan moeten overtuigen dat de militaire machthebbers juist de oorzaak zijn van de huidige instabiliteit en niet de revolutie.

De komende maanden zullen cruciaal zijn voor de geloofwaardigheid van President Morsi. Als hij zou falen hebben de aanhangers van het oude regime een reden om de nieuwe weg die Egypte is ingeslagen alsnog te dwarsbomen. President Morsi kan daar alle hulp van de wereld bij gebruiken. 

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s