Proces tegen Mubarak: drie scenario’s

De Egyptische krant al-Youm al-Sabea, houdt ons drie scenario’s voor in het proces tegen oud-president Hosni Mubarak: vrijspraak, gevangenisstraf of de doodstraf.

Op Tahrir weet men wat het vonnis moet zijn

In het eerste scenario, zal Mubarak niet schuldig worden bevonden aan de dood van ongewapende demonstranten tijdens de dagen van de revolutie. En zal hij worden vrijgelaten. Daarmee worden ook de veiligheidsdiensten niet langer beschuldigd van het met scherp schieten op de demonstranten. En dat ze alleen traangas en waterkanonnen hebben gebruikt tegen de demonstranten.

Dit scenario zal naar verwachting massa’s Egyptenaren op de been brengen op om te protesteren tegen wat ze zullen zien als verraad aan de revolutie.

Het tweede scenario is dat wordt bewezen geacht dat veiligheidstroepen hebben geschoten op demonstranten. In dat geval zou Mubarak schuldig worden bevonden aan het aanzetten tot moord, ook al hij niet zelf het bevel gegeven om te schieten of zelfs niet eens op de hoogte was van deze orders.

Dit scenario zou kunnen leiden tot een gevangenisstraf van 10 jaar. Als de openbaar aanklager kan bewijzen dat Mubarak wel afwist van het schieten op de demonstranten, maar niet het bevel gaf, kan hij worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar.

Het derde scenario is dat het openbaar ministerie bewijzen dat Mubarak zelf de opdracht gaf aan de veiligheidstroepen om geweld te gebruiken bij het verspreiden protesten door gericht te schieten op demonstranten. In dit geval zal Mubarak worden schuldig bevonden aan moord met voorbedachte rade en kan ter dood worden veroordeeld.

Dit laatste scenario wordt als het meest onwaarschijnlijke scenario beschouwd.

In het geval van het tweede, meest waarschijnlijke scenario, rijst de vraag waar Mubarak dan gevangen zou moeten worden gezet en of zijn gezondheid een gevangenschap wel aan kan. Het antwoord op die vraag is aan de procureur-generaal.

Bovendien is de kans groot dat de SCAF, na de beëdiging van de nieuwe president, Mubarak gratie zal verlenen.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s