Eerste verkiezingsuitslagen doet kopten ergste vrezen

Een kiezer in Garbage Village brengt wat onwennig zijn stem uit

De eerste twee dagen van de presidentsverkiezingen in Egypte zitten er op. De stemmen worden geteld. De hele nacht druppelden de eerste uitslagen binnen uit alle delen van Egypte. De eerste resultaten gaven een overwinning te zien voor Mohamed Mursi,  kandidaat van de Moslimbroeders. Een uitslag waarvoor de kopten in Egypte nu juist zo bang waren. Want een overwinning van de islamisten zal de kopten niet veel goeds brengen, zo vrezen zij.

Voor de ruim 8 miljoen kopten in Egypte zijn het spannende dagen. Sinds de opstand in januari vorig jaar begon, weten de kopten niet goed op wie zij voor hun veiligheid kunnen rekenen. “Moslims en christenen zijn één”, was de leuze die de eerste weken na de opstand weerklonk. Maar al snel verstomde die vrome wens. Toen de euforie van de opstand weer plaats maakte voor de dagelijkse werkelijkheid, kwam ook de angst bij de kopten weer naar boven.

Tientallen jaren hebben de kopten min of meer kunnen rekenen op de bescherming van oud president Mubarak. Hun paus Shenouda III, onderhield goede contacten met de voormalige dictator van Egypte. De kopten leefden zo in een de broze balans. Ondanks het feit dat ze werden achtergesteld en vernederd, wisten de kopten waar ze aan toe waren.

Datzelfde regime schuwde het gebruik van geweld tegen de kopten niet om de touwtjes stevig in handen te houden. Op 1 januari van het vorige jaar ontplofte voor de ‘Twee Heiligen kerk’ in Alexandrië een bom. Daarbij kwamen tientallen kerkgangers om het leven en raakten er meer dan honderd mensen gewond. Officieel heette het een zelfmoordaanslag. Maar dat geloofde toen al niemand, omdat de politiebewaking van de kerk een half uur vóór aanslag plotseling geheel was verdwenen. Aanslagen op kerken werden door het oude regime vooral gebruikt om de bevolking bang te maken.

Nu is de situatie voor de kopten ingrijpend veranderd. Met het einde van het Mubarak regime vorig jaar en de dood van hun paus Shenouda III in maart van dit jaar, brak voor hen een onzekere periode aan. De overweldigende meerderheid die de moslimpartijen behaalden tijdens de parlementsverkiezingen van afgelopen januari leidde tot grote onrust onder de kopten. Sindsdien hebben al velen van hen Egypte verlaten en willen anderen dat zodra ze de kans krijgen.

In het verleden gaf de leiding van de Koptische Kerk in Egypte nog weleens een ‘stemadvies’. Hen werd aangeraden te stemmen op Mubarak, want dan wisten ze waar ze aan toe waren. Dit keer zweeg de leiding van de kerk in alle talen. Toch werd er wel indirect geadviseerd om op Ahmed Shafiq te stemmen. De oud-militair en laatste premier onder Mubarak zou de kopten moeten beschermen tegen de oprukkende islamisering van Egypte. Met een stem op Shafiq kozen de kopten voor hun eigen veiligheid. “We wisten wat we hadden”, vertelde een oude man in Garbage Village, de door kopten bewoonde vuilnisophalerswijk, “ook al hadden we het onder Mubarak niet goed. Maar nu is alles onzeker. De mensen zijn bang. Alleen Shafiq kan ons veiligheid bieden”.

Bij zonsopgang begint duidelijk te worden dat de presidentskandidaat van de Moslimbroeders, Mohamed Mursi, in vele delen van Egypte de overwinning heeft behaald. Met name in Opper-Egypte en het oostelijk deel van de Nijldelta heeft het overgrote deel van de bevolking op Mursi gestemd. Ook oud-moslimbroederleider Abu Fotouh doet het goed volgens de eerste uitslagen, op de voet gevolgd door Hamdeen Sabahi. De voorman van de Nasseristen partij komt onverwacht sterk naar voren. Ahmed Shafiq en Amr Moussa moeten tot nu toe genoegen nemen met slechts een vierde en een vijfde plaats.

Omdat niet wordt verwacht dat één van de kandidaten deze ronde de absolute meerderheid zal behalen, begint het er naar uit te zien dat de twee ronde in juni zal gaan tussen de islamist Mursi aan de ene kant en de oud gediende Shafiq aan de andere kant. Dat betekent dat de kopten nog ruim drie weken blijven leven tussen vrees en hoop. Er wacht hen hoe dan ook een onzekere toekomst.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s