Presidentsverkiezingen Egypte komen langzaam op gang

Gisteren zijn de eerste vrije presidentsverkiezingen in de geschiedenis van Egypte van start gegaan. Ruim een jaar na de opstand die een einde maakte aan de alleenheerschappij van dictator Hosni Mubarak, mogen 51 miljoen Egyptenaren zelf hun nieuwe president kiezen.

Rij wachtende kiezers in Imbaba, Cairo

Omdat zoveel Egyptenaren niet allemaal op één dag hun stem kunnen uitbrengen, worden de verkiezingen worden op twee dagen gehouden. Al direct om acht uur ’s morgens meldden zich de eerste kiezers bij de stemlokalen. Het zou tot laat in de ochtend duren voordat lange rijen ontstonden voor de stemlokalen. Tot nu toe zijn de verkiezingen rustig en ordelijk verlopen. De organisatie heeft duidelijk geleerd van de parlementsverkiezingen van eind januari van dit jaar. De stemming onder de wachtende kiezers is goed. Ze zijn blij dat ze eindelijk hun nieuwe president mogen kiezen, zonder dat de uitslag bij voorbaat vast staat. Hiermee wordt een streep gezet onder 60 jaar militaire dictatuur in Egypte.

In de wijk Imbaba zijn heel veel stemlokalen. Het is één van de dichts bevolkte wijken van Cairo. Vorig jaar nog was de wijk het toneel van ernstige ongeregeldheden tussen moslims en kopten. Moslims, opgehitst door salafisten, beschuldigden kopten ervan twee vrouwen die moslim wilden worden, tegen hun wil vast te houden in de kerk. De woedende menigte moslims stak daarbij de kerk in brand en vermoordde de koster van de kerk.

Nog geen jaar geleden klonken in Imbaba leuzen tegen de militaire machthebbers. Nu hangen er posters en banners van Amr Moussa. Amr Moussa was Minister van Buitenlandse Zaken onder Mubarak en tot vorig jaar was hij Secretaris Generaal van de Arabische Liga. Opvallend veel kiezers in Imbaba zeggen op Ahmed Shafiq te hebben gestemd. Hij was de laatste Minister President onder Mubarak, net na het uitbreken van de opstand van januari vorig jaar. Zijn de kiezers dan niet bang voor de terugkeer van het oude regime? “De Moslimbroeders hebben ons bij de parlementsverkiezingen van alles beloofd”, schreeuwt een man ons woedend toe. “Eerst heeft Mubarak met zijn kliek ons laten stikken. En nu doen de Moslimbroeders hetzelfde. Wij willen een president die oog heeft voor onze problemen!”

Blijkbaar stralen Amr Moussa en Ahmed Shafiq de rust en het vertrouwen uit waaraan de mensen in wijken als Imbaba behoefte hebben. Elders in het land zijn dezelfde geluiden te horen. De Moslimbroeders hebben veel van hun krediet verspeeld. Maar dat wil nog niet zeggen dat hun kandidaat Mohamed Mursi kansloos is. En ook voormalig Moslimbroeder Abul Fotouh maakt nog kansen. Net als de in de peilingen snel stijgende Nasserist Hamdeen Sabahi.

Aan het einde van de eerste verkiezingsdag voorspellen commentatoren op de Egyptische televisie, dat de eindstrijd zal worden uitgevochten tussen een kandidaat van het oude regime en een kandidaat van de islamisten.

Nog geen 15 procent van de Egyptische kiesgerechtigden heeft gisteren gestemd. Vandaag is de opkomst naar verwachting hoger. Aanstaande zondag worden de uitslagen van de eerste ronde van de verkiezingen verwacht. Het ziet er nog niet naar uit dat één van de dertien presidentskandidaten in de eerste ronde meer dan 50 procent van de stemmen zal behalen. Op 16 en 17 juni volgt de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Dan zal duidelijk worden wie zich de eerste vrij gekozen president van Egypte zal mogen noemen.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s