Abu-Ismail verdedigt zichzelf op TV

Gisteravond was Abu-Ismail voor het eerst op de televisie sinds het slagveld in Abassiya van vorige week. Het was ook de eerste keer dat hij op de televisie sprak sinds hij uit de strijd om het presidentschap van Egypte werd gezet. Tijdens het interview haalde hij meerdere malen fel uit naar het Verkiezings Comité dat hem uit de strijd haalde. Ook ontkende hij nadrukkelijk iedere betrokkenheid bij de dodelijke botsingen in Abassiya, waarbij ten minste tien demonstranten werden gedood en honderden gewond raakten. Ruim honderd arrestanten zitten nog in een militaire cel. Onder hen ook een tiental journalisten.

Tijdens het twee uur durende interview op één van de Egyptische satellietzenders, beweerde Abu-Ismail zelfs dat hij meerdere pogingen had ondernomen om zijn volgelingen op het Abassiyaplein tot kalmte te manen. Zijn safistische aanhangers zaten daar afgelopen vrijdag al bijna een week in een vreedzame sit-in. Daarmee protesteerden ze tegen het feit dat hun leider en presidentskandidaat werd uitgesloten van deelname aan de presidentsverkiezingen, die van 23 en 24 mei aanstaande worden gehouden. Die beslissing werd al op 10 april door de Hoge Raad presidentsverkiezingen Commissie (SPEC) genomen. Je kunt je dus afvragen waarom zijn volgelingen zolang hebben gewacht met deze protestacties. 

Overigens heeft Abu-Ismail zijn volgelingen in Abassiya niet alleen te kalmte gemaand. Vanuit zijn huis riep hij hen zelfs op tot een ‘jihad’ tegen de militaire machthebbers (SCAF). Volgens ooggetuigen viel het eerste slachtoffer afgelopen vrijdag, na het vrijdagmiddaggebed, aan de zijde van de militairen. Een soldaat werd dodelijk getroffen door een schot vanuit de moskee, schuin tegenover het Ministerie van Defensie.

Volgens Abu-Ismail ontstonden de protesten, omdat de mensen boos zijn op de SCAF. “Ik heb de mensen opgeroepen kalm te blijven, maar zij hebben mijn oproep genegeerd. Zo boos zijn ze vanwege mijn onrechtmatige uitsluiting van de presidentsverkiezingen”, aldus Ab-Ismail. “Bovendien had ik met een oproep nooit zoveel mensen bij elkaar kunnen krijgen”.

Omdat zijn diskwalificatie uiteindelijk leidde tot de bloedige gebeurtenissen voor het Ministerie van Defensie in Abbasiya, heeft Abu-Ismail een hoop kritiek over zich heen gekregen. Vooral vanwege zijn afwezigheid op het strijdtoneel tijdens de crisis. Hij beweerde ziek te zijn en thuis op bed te hebben gelegen.

Abu-Ismail verdedigde zich daartegen door op te merken dat het geweld vooral aan de SPEC te wijten is, omdat die hem hebben uitgesloten en hem bovendien hebben verboden te verschijnen op de Egyptische staatstelevisie.

Abu-Ismail beschuldigde de SCAF van het doden van onschuldige demonstranten in Abbasiya, “ze waren vreedzame demonstranten en de SCAF heeft bloed aan haar handen”.

De uitsluiting van Abu-Ismail is het gevolg van het feit dat de moeder van Abu Ismail een dubbel (Amerikaans-Egyptisch) staatsburgerschap heeft, of minstens heeft gehad. En volgens de kieswet moet een kandidaat van ‘zuiver Egyptische ouders afstammen’. Abu-Ismail houdt vol dat zijn moeder nooit een Amerikaans staatsburgerschap heeft gehad.

Omdat te bewijzen heeft hij de Amerikaanse ambassade in Cairo gevraagd naar de benodigde documenten die zouden moeten bewijzen dat zijn moeder nooit een Amerikaans paspoort heeft bezeten. Volgens de afdeling consulaire zaken van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken duurt zo’n onderzoek ten minste 45 dagen. En dat is voor Abu-Ismail te laat.

Abu-Ismail zei dat hij het er niet bij zal laten zitten. Hij wil, ook al is het na de presidentsverkiezingen, de SPEC voor de rechter slepen om te bewijzen dat hij gelijk heeft en om bovendien aan te tonen dat de Commissie nauwe banden heeft met voormalige regime van Mubarak.

Op de vraag wat hij vindt van de huidige presidentskandidaten, antwoordde Abu-Ismail dat hij zal stemmen op Mohamed Mursi, de kandidaat van de Broederschap, of op de liberale islamitische kandidaat, Abdel Moneim Abul-Fotouh. Dat is uiteraard niet zijn eerste keus. Liever had hij zelf meegedaan aan de verkiezingen. “Maar het is beter om op één van deze twee kandidaten te stemmen dan op één van de overblijfselen van het oude regime”, waarmee hij doelde op Amr Moussa en oud-premier Ahmed Shafiq.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s