Minstens vijf doden bij aanval op betogers Abassiya

Vanochtend vroeg zijn bij een aanval op betogers in de wijk Abassiya in Cairo vijf demonstranten gedood. Vele tientallen raakten gewond. De aanval werd uitgevoerd door wat men hier thugs (criminelen) noemt.

De demonstranten kamperen al sinds zaterdag buiten het ministerie van defensie in Abassiya. De aanvallers zagen er uit als gewoon geklede mannen. Waarschijnlijk gaat het om bewoners uit de wijk.

Volgens ooggetuigenverslagen vielen aanvallers de demonstranten vanochtend vroeg aan met zogenaamde cementbommen, stenen, Molotovcocktails, jachtgeweren, pistolen en traangas. Niemand weet precies wie die aanvallers zijn. Maar algemeen wordt aangenomen dat het mensen zijn die door fanatieke en invloedrijke aanhangers van het oude regime worden ingehuurd om onrust en chaos te creëren.

De Tahrir-Artsen, een groep artsen die vrijwillige hulp biedt aan gewonden bij protesten, spreken van een “bloedbad”. Zij verklaarden dat de twee doden met scherpe munitie in het hoofd zijn geschoten. Een andere demonstrant die in de borst werd gescoten verkeert nog in kritieke toestand. In de loop van de ochtend kwamen verhalen naar buiten van nog veel meer zwaar gewonden. Ten minste 20 demonstranten zijn in de ogen en gezicht geraakt door schoten uit een jachtgeweer. Maar dit zijn slechts voorlopige ramingen.

De behandelende artsen klaagden over de sluiting van een aantal nabijgelegen ziekenhuizen, waaronder het Demerdash ziekenhuis, Ain Shams en Al-Hussein. Hierdoor kon een aantal gewonden geen medische hulp krijgen. Het enige ziekenhuis dat wel bereid was gewonden op te nemen was et Al-Shefa ziekenhuis. Maar ook dit ziekenhuis werd uiteindelijk belegerd door aanvallers die gewonden ontvoerden en ambulancepersoneel trachtten het werken onmogelijk te maken.

De aangevallenen zijn allen aanhangers van de salafistische leider Hazem Salah Abu-Ismail. Ze zijn boos over het feit dat Abu-Ismail door de legerleiding is uitgesloten van de presidentiële race. Ook Moslimbroeders protesteren in Abassiya tegen de SCAF. Want ook hun presidentskandidaat Khairet al-Shater werd tegelijkertijd met Abu-Ismail van de kandidatenlijst verwijderd.

De aanval van vanochtend was de tweede aanval op de demonstranten in minder dan 72 uur. Bij de aanval van afgelopen zaterdag werd één demonstrant gedood en raakten tientallen gewond. 

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op Minstens vijf doden bij aanval op betogers Abassiya

  1. Paul zegt:

    Volgens de Volkskrant zijn de aangevallenen Salafisten.

  2. Pingback: Doden in de wijk | In Egypte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s