Interim paus wil meer koptische invloed bij samenstelling nieuwe grondwet

Het waarnemend hoofd van de Egyptisch Koptisch Orthodoxe Kerk heeft opgeroepen tot een betere vertegenwoordiging voor Kopten in het comité dat de nieuwe Egyptische grondwet moet opstellen.

Dat zei Vader Pachomius, de tijdelijk vervanger van de pas overleden paus Shenouda III, tijdens een ontmoeting van een kerkelijke delegatie met minister-president Kamal al-Ganzouri. Volgens Pachomius moet het Egyptische parlement uiteindelijk de nieuwe grondwet vaststellen.

Pachomius zei ook dat de kopten het recht hebben reëel vertegenwoordigd te zijn in het comité. Daarbij verwees hij zei naar artikel 2 van de grondwet, waarin staat dat de islam weliswaar de officiële religie van het land is, maar dat dit niet een probleem mag vormen voor de kopten.

De kerk, enkele liberale partijen en seculiere figuren, hadden aangekondigd haar parlementsleden uit het grondwetgevende comité terug te trekken, omdat dat dit comité  volledig gedomineerd wordt door islamisten, met name door de Vrijheid en Rechtvaardigheid Partij van de Moslim Broederschap.

Ze trokken zich terug omdat ze bang zijn voor een te islamitisch georiënteerde grondwet. Die grondwet zou de religieuze en politieke vrijheden van niet-moslims ernstig kunnen beperken. In het grondwetgevende comité moet volgens de koptische leider een weerspiegeling zijn alle maatschappelijke sectoren, in plaats van slechts de weerspiegeling van een parlementaire meerderheid.

Inmiddels heeft de Hoge Raad van de Strijdkrachten (SCAF) aangekondigd dat ze de macht eind juni, direct na de presidentsverkiezingen, zullen overdragen aan de burgerlijke overheid. Ook als de nieuwe grondwet dan nog niet gereed mocht zijn.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Interim paus wil meer koptische invloed bij samenstelling nieuwe grondwet

  1. daniella van den akker zegt:

    beste jielis, ik meen dat Azhar ook zijn vertegenwoordiger heeft teruggetrokken om dezelfde reden. groet, Daniella, Cairo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s