Koptische Kerk heeft zware kritiek op samenstelling raad die grondwet herschrijft

Zeer tegen de gewoonte van de Koptische Kerk van Egypte in heeft zij zich buitengewoon kritisch uitgelaten over de samenstelling van de grondwetgevende raad. Deze raad zou volgens de kerk een breed spectrum van de Egyptische samenleving moeten vertegenwoordigen. Maar dat is absoluut niet het geval.

De helft van de 100 zetels in de raad bestaat uit parlementsleden. Ongeveer driekwart van die zetels wordt gecontroleerd door islamitische partijen. De andere 50 zetels worden ingenomen door niet-parlementariërs, waarvan de meerderheid ook uit islamitisten bestaat.

In de verklaring heeft de leiding van de koptische kerk gezegd dat zij de Hoge Raad van de Strijdkrachten (SCAF) op de hoogte heeft gesteld over haar ernstige bedenkingen tegen de samenstelling van de grondwetgevende raad.

Volgens de kerk vertegenwoordigt de huidige grondwetgevende raad niet het brede spectrum van de Egyptische samenleving. Zo vertegenwoordigt de raad niet de Egyptische vrouwen, maar ook niet de koptische christenen.

Volgens de verklaring van de kerk zijn de meeste leden van de raad lid van één de grote islamitische partijen in het parlement: de Vrijheid en Rechtvaardigheid Partij van de Moslim Broederschap of van de salafistische Nour partij. De kerk vindt dat dit in strijd is met de (tijdelijke)grondwetswijziging zoals die vorig jaar door de SCAF is vastgelegd. Daarin staat dat alle segmenten van de Egyptische samenleving vertegenwoordigd moeten zijn bij het samenstellen van de nieuwe Egyptische grondwet.

De meningsverschillen over de samenstelling van de grondwetgevende raad en het mandaat van deze raad kunnen nog weleens tot een hoop conflicten gaan leiden. Tientallen liberale en seculiere leden van de raad hebben zich inmiddels al terug getrokken. De spanningen over de nieuwe grondwet kunnen ook van grote invloed zijn op de presidentsverkiezingen van 23 en 24 mei aanstaande.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s