“Vaarwel Papa”

Gisteren werd de zaterdag overleden koptische paus Shenouda III onder overweldigende belangstelling begraven. Voorafgaande aan de begrafenis in het Sint Bishoi klooster in de wadi Natrun, werd een uitvaartdienst gehouden in de St. Markus kathedraal in Cairo. Daarbij waren veel hoogwaardigheidsbekleders aanwezig. Alle straten rond de kerk waren door leger en politie hermetisch afgesloten. Dit tot groot ongenoegen van de vele duizenden gelovigen.

Twee dagen lang kwamen vele tienduizenden gelovigen naar de St. Markus kathedraal in de wijk Abbassiya in Cairo. Zij wilden allemaal nog één keer een glimp opvangen van hun overleden paus. Dat leidde tot lange wachtrijen in de straten van de wijk Abbassiya. De drukte en het gedrang waren zelfs zo groot dat drie mensen zijn overleden door verstikking. Ruim dertig anderen raakten gewond.

Het lichaam van paus Shenouda lag aanvankelijk in een kist, maar werd later, net als zijn voorganger paus Kyrilos, op een troon gezet. Hij was gekleed in ceremoniële gouden gewaden en had de gouden mijter op het hoofd.

Vanuit de hele wereld waren veel koptische bisschoppen overgekomen om de uitvaartdienst en de begrafenis van de paus bij te wonen. Later deze maand zullen zij de besprekingen bij wonen om de opvolging van de overleden paus te regelen.  

Tienduizenden rouwenden verzamelden zich gisteren voor de St. Markus kathedraal. Kathedraal. Slechts vierduizend van hen mochten de uitvaartdienst meemaken in de kerk. Om half elf werden de deuren van de kerk gesloten om te voorkomen dat de menigte buiten de kerk kon binnendringen. Een aantal rouwenden, die helemaal uit Opper-Egypte kwamen, waren woedend toen ze voor de gesloten deuren stonden. Er zat ook voor hen niet veel anders op dan de dienst op een van de vele bij de kerk opgestelde schermen te volgen.

Onder de vele officiële genodigden is ook de zoon van wijlen president Gamal Abdel-Nasser, Abdel Hakim. De koptische zakenman Naguib Sawiris zit op de eerste rij naast de kist. Naast ambassadeurs en andere diplomaten bevinden zich Minister President Kamal El-Ganzouri, zijn voorganger Essam Sharaf, parlementsvoorzitter Mohamed Saad El-Katatni, de koptisch filmster Hany Ramzy, de islamitische imam Amr Khlaed, enkele leden van het Militaire regime en de minister van Toerisme Mounir Fakri Abdel ander de aanwezigen.

Tijdens de dienst nam de patriarch van de Ethiopische Orthodoxe Kerk afscheid van zijn overleden collega. Hij zei dat Shenouda “nu tussen de engelen zit en daar voor ons bidt.”

Ook de Syrisch-Orthodoxe bisschop Mar Ignatious Zakka bad op zijn beurt voor paus Shenouda III.

Buiten vertelde een priester dat de paus “als een vader was voor ons, hij woont bij ons en wij met Hem leven. Hij leerde ons hoe te geloven in God en hoe we goede christenen moeten zijn. Hij heeft niet alleen mensen in Egypte geraakt, maar ook buiten Egypte. Vaarwel Papa”.  

Bisschop Pefnotios van Samalot las voor uit een van de vele brieven van de overleden paus, waarin hij schreef: “Ik ben je vader… jullie taak is handhaving van de vrede en in contact te blijven met jullie dierbaren, goede daden te doen en niet af te dwalen van jullie weg.”

Terwijl de kist met het stoffelijk overschot van de paus naar buiten werd gedragen, kregen veel gelovigen het te kwaad. Huilend en schreeuwend probeerden men de kist aan te raken, voor die in de gereedstaande ambulance werd geschoven. Buiten de kathedraal wisten enkele rouwenden de deur van de ambulance nog te openen. Het eerste deel van de tocht van de ambulance naar het vliegveld van Cairo was buitengewoon hectisch. De ambulance werd omstuwd door huilende kopten die maar geen afstand konden van hun “papa”.

Het lichaam van Shenouda werd vervolgens met een militaire helikopter overgevlogen naar de Wadi Natrun, om daar in het St. Bishoi klooster te worden begraven. Ook daar wachtten duizenden mensen op de lijkwagen. Ze blokkeerden daarbij zelfs de weg, zodat de lijkwagen niet verder kon rijden. De Militaire politie moest er aan te pas komen om de orde te handhaven.

Eén van de bisschoppen in St. Bishoi klooster vertelde: “We hebben niets dan liefde en waardering voor de overleden paus, hij was het die dit klooster heeft herbouwd en ontwikkeld. Hij was een vader, een vriend, een echte vriend”.

Iedereen was het er over eens: het zal een moeilijke taak worden deze paus te vervangen. Hij was veertig jaar lang een charismatisch leider, zowel religieus als politiek. Zijn opvolger zal wegen moeten vinden om de kerk een nieuwe plaats te geven te midden van de grote veranderingen die zich in het Midden-Oosten afspelen.

De komende drie maanden zal bisschop Pachomious de kerk leiden, tot er een opvolger zal worden gekozen. 

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s