Tienduizenden kopten nemen afscheid van hun paus

Stromen rouwende Egyptische kopten trokken zaterdag en zondag naar de belangrijkste kathedraal van het land in Caïro, om daar een laatste blik te kunnen werpen op hun paus. Drie dagen lang zit daar het stoffelijk overschot van de overleden paus. De paus is gekleed in formele kerkelijke gewaden, draagt een gouden kroon en zit op de pauselijke troon in de Sint Markus kathedraal, waar hij te zien zal zijn tot zijn begrafenis op dinsdag.

Voor de kathedraal speelden zich emotionele scènes af. Duizenden gelovigen hopen deze dagen een laatste zegen te krijgen van hun spirituele leider. In de kathedraal maakten de gelovigen met mobiele telefoons foto’s van de paus. Huilend en betraand kwamen ze de kerk weer uit.

De menigten bij de kerk veroorzaakten enorme files in alle straten rond de kerk. Bij de hoofdingang van de kerk, aan de Ramsesstraat werden veel van de rouwenden, die kruisen en foto’s van de paus meedroegen, door de belangrijkste tv-stations geïnterviewd.

“De mensen hielden van deze paus, omdat ze geloven dat hij door zijn wijze leiderschap heel veel christelijke levens gered heeft in een tijd van toenemende intolerantie in het land”, verklaarde een geëmotioneerde kopt, toen hij de kerk uitkwam. “Hij was een symbool van liefde en vrede”.

Politieagenten probeerden aanvankelijk met dranghekken de aanzwellende mensenmassa in goede banen te leiden. Maar het mocht niet baten. Een uur na het openen van de poorten van de kerk moest de militaire politie er aan te pas komen om te voorkomen dat er in de menigte slachtoffers zouden vallen.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s