Paus Shenouda laat nerveuze gemeenschap achter

Uit de hele wereld kwamen condoleances binnen na het overlijden van koptische paus Shenouda. De Amerikaanse president Barack Obama omschreef Shenouda als een pleitbezorger van tolerantie en religieuze dialoog. Paus Benedictus heeft in het Vaticaan voor Shenuda gebeden.

De moslimleiders in Egypte waren er snel bij om hun medeleven te betuigen kort nadat het nieuws van zijn dood bekend werd. De dood van Shenuda is “een ernstige ramp die iedereen in Egypte heeft getroffen, moslims en christenen”, verklaarde de groot mufti, Ali Gomaa in een eerste reactie.

Shenuda laat een nerveuze gemeenschap achter. De kopten waren het afgelopen jaar regelmatig het doelwit van aanslagen en ze klagen over stelselmatige intimidatie, systematische discriminatie en marginalisering. Met de dood van paus Shenouda kijken veel Kopten met angst en beven naar de toekomst. Anderen echter geloven dat het is een kans om fouten uit het verleden recht te zetten. Een van die fouten is, volgens veel kopten zelf, dat ze zich zich te veel als kopt hebben opgesteld en te weinig als Egyptenaar.

“Ons lot ligt in de handen van God. Wij bidden dat dingen de  goede kant op zullen gaan. Met paus Shenouda aan het hoofd waren we veilig, omdat hij ons altijd beschermde en opkwam voor onze rechten en onze problemen. Nu weten we niet wat de toekomst zal brengen”, aldus een rouwende kopt.

De jonge kopten hebben hun hele leven geen andere paus gekend dan Shenouda en weten niet wat ze van de toekomst moeten verwachten. “We hebben iemand nodig die net zo sterk en net zo wijs is als paus Shenouda, om onze rechten als een minderheid in dit land te verdedigen”, vertelde een jonge koptische vrouw. “Als de volgende paus niet sterk genoeg is, dan zal niemand meer aandacht besteden aan onze rechten om kerken te bouwen en om zonder onderscheid banen te krijgen, net als alle andere burgers.”

Juist de snelle opkomst van de politieke islamitsche bewegingen maakt veel kopten bang. Sommige van die bewegingen zijn gematigd, maar andere juist zeer radicaal. Shenouda wist als geen ander de balans te bewaren tussen kopten en moslims. Polarisatie zou op dit moment heel schadelijk kunnen zijn voor de kopten.

De komende jaren, zo wordt verwacht, zal de discussie over de politieke koers van de koptische kerk sterker worden. Aan de ene kant wil men een stevige leider die hen door moeilijke tijden leidt. Maar aan de andere kant verlangen veel kopten terug naar paus Kyrolos, de voorganger van Shenouda, die meer bekend stond om zijn spiritualiteit dan zijn verstand van politiek.

De keuze van de opvolger van Shenouda ligt volgens de kopten in de handen van God. Waarvan velen hopen dat Bisschop Bishoi, de rechterarm van paus Shenouda, de volgende paus zal worden. Niet iedereen hoopt dat evenwel: de vrees wordt wel geuit dat de kerk dan uiteen zal vallen.

 

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s