Veiligheidssituatie in Egypte en de pijnlijke neus van een salafistisch parlementslid

Sinds de opstand van januari 2011 is de politie in Egypte gedeeltelijk of geheel uit het straatbeeld verdwenen. Mede hierdoor zijn criminaliteit en wapenbezit sterk toegenomen. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken is de veiligheidssituatie in Egypte inmiddels met 60 procent verbeterd. Dit komt naar zijn zeggen vooral door  de toegenomen aanwezigheid van de politie. En hij voegde daaraan toe dat de aanwezigheid van de politie op korte termijn zal worden uitgebreid.

Vanmorgen nog loste een buurtbewoner in mijn immer zo vredige wijk Maadi twee schoten met een revolver om een groepje jeugdige autodieven te verjagen. Op het (openlijk) wapenbezit stond ten tijde van het Mubarakregime een straf van minimaal 25 jaar. De mannen in mijn lokale koffiehuis wisten me te vertellen dat het tegenwoordig vrij eenvoudig is om aan wapens te komen. “Ik kan makkelijker aan een pistool komen dan aan gascontainers voor mijn keuken”, merkte een van de klanten op.

Deze wapens worden in grote aantalen vanuit Libië naar Egypte gesmokkeld. Volgens Egyptische veiligheidsfunctionarissen worden er duizenden wapens per dag via de Libische grens het land binnen gesmokkeld.

Met name in het zuiden van Egypte hebben families grote arsenalen wapens aangelegd om hun eigendommen te beschermen en oude vetes op te lossen.  Afgelopen week werden 576 wapens, waaronder moderne sniper geweren, in beslag genomen door de politie en onderschept in de Siwa-oase, niet ver van de Libische grens. De wapensmokkel uit Libië steeg sterk na het einde van de burgeroorlog vorig jaar. Grote aantallen wapens kwamen zo vrij voor de export, met name naar Egypte en naar Gaza.

Het uitbreken van de Egyptische opstand in januari 2011 en het falende veiligheidsbeleid hebben geleid tot stijgende criminaliteit in het hele land. De kritiek op het falende veiligheidsbeleid van de regering Ganzouri bereikte zijn voorlopige ‘hoogtepunt’ met de dood van 74 voetbalfans na een voetbalwedstrijd in Port Said op 1 februari.

Op 10 februari ontvoerden gewapende bedoeïenen drie Zuid-Koreaanse vrouwen en hun Egyptische gids in Zuid-Sinaï. Ze eisten de vrijlating van familieleden die door de politie worden vastgehouden. Een week eerder waren twee Amerikaanse toeristen en hun Egyptische gids voor korte tijd ontvoerd door gewapende bedoeïenen.

De toeneemde reeks van overvallen op banken en particulieren heeft ook geleid tot grote zorgen om de veiligheid in het land. Zo werd eind februari presidentskandidaat Abdel Fotouh, toen hij kwam terugkwam van een campagnebijeenkomst, onderweg overvallen en ernstig mishandeld door gemaskerde schutters, die er met zijn auto vandoorgingen.

Intussen heeft al dit straatgeweld ook geleid tot een hilarische situatie in het Egyptische parlement. Zondag kondigde de islamitische Nour partij onverwacht aan dat de partij had besloten hun parlementslid Anwar El-Balkimy met onmiddellijke ingang uit het parlement te verwijderen.

Wat was er aan de hand? El-Balkimy vertelde vanuit zijn ziekenhuisbed aan verslaggevers dat hij was overvallen door een groep gemaskerde schutters, op de snelweg tussen Cairo en Alexandrië op 29 februari 2012. Met zijn gezicht in verband gewikkeld vertelde El-Balkimy de verzamelde pers hoe de aanvallers hem hard hadden geslagen en hem bewusteloos op de weg hadden achtergelaten. De overvallers gingen ervandoor met 100.000 pond.

Vorige week echter hebben artsen van een kliniek in Cairo bekend gemaakt dat de ‘verwondingen’ van het salafistische parlementslid niet het gevolg waren van een gewelddadige overval, maar het resultaat zijn van plastische chirurgie.

De manager van de kliniek had het parlementslid gevraagd niet aan iedereen te vertellen dat hij plastische chirurgie had ondergaan. Plastische chirurgie wordt in de islam namelijk beschouwd als haram (verboden volgens de religie). En ultraconservatieve salafi’s dienen zich te houden aan de strikte interpretatie van dit islamitische decreet.

Artsen van het Sheikh Zayed Ziekenhuis beweren echter juist dat de verwondingen van El-Balkimy wel degelijk het resultaat waren van een overval. Zij spreken het verhaal over de plastische chirurgie tegen. Inmiddels heeft het ziekenhuis beloofd om de röntgenfoto’s van de verwondingen van het parlementslid voor nader onderzoek naar het ministerie van Justitie te sturen. Inmiddels heeft El-Balkimy een aanklacht ingediend tegen de kliniek die het nieuws over plastische chirurgie naar buiten bracht.

Het is nu nog niet duidelijk welke gevolgen dit zal hebben voor het zo gekwelde parlementslid.  Maar het lijkt er toch sterk op dat een verdere politieke carrière zonder enige twijfel aan zijn neus voorbij zal gaan.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s