De geest lijkt uit de fles in Egypte

Het bloedig geweld na de voetbalwedstrijd in Port Said van woensdagavond heeft een storm van protest opgeroepen in Egypte. Tijdens de rellen die uitbraken na de wedstrijd tussen Al Masry en Al Ahly kwamen ruim 70 mensen om het leven en raakten meer dan 250 mensen gewond.

In Egypte is men er over het algemeen van overtuigd dat aanhangers van het oude regime van Hosni Mubarak achter het uitbreken van het jongste geweld zitten. Maar ook de huidige leger junta (SCAF) wordt openlijk beschuldigd van betrokkenheid bij de bloedige rellen. Tijdens heftige protesten in het centrum van Cairo wordt hardop geroepen om de dood van juntaleider veldmaarschalk Hossein Tantawi.

De omstandigheden rond de voetbalwedstrijd van woensdag waren ronduit verdacht. Normaal gesproken bezoeken de gouverneur van Port Said en het hoofd van de politie de thuiswedstrijden van Al Masry. Volgens ooggetuigen waren zij woensdagavond niet in het stadion aanwezig. Andere ooggetuigen meldden dat alle poorten van het stadion, die normaal tijdens wedstrijden gesloten zijn, open stonden. Zo kon iedereen het stadion binnenkomen. Van de anders ruim aanwezige veiligheidstroepen was slechts een klein deel aanwezig in het stadion.

De harde kern van Al Ahly, de inmiddels gevreesde ultra’s, ontrolden tijdens de tweede helft van de wedstrijd een spandoek met daar op de tekst dat de aanhangers van Al Masry uit Port Said geen echte mannen zijn. De ultra’s van Al Ahly steunen openlijk de strijd tegen de militaire junta. De fans in Port Said steunen, net als een meerderheid van de Egyptenaren, juist wel de militaire junta. Volgens het grootste deel van de Egyptenaren zorgt het leger voor de veiligheid en stabiliteit in het land. En zijn het de activisten en relschoppers in Cairo verantwoordelijk voor de slechte economische situatie van het land en de alom heersende chaos.

Dat geweld en onveiligheid om zich heen kunnen grijpen komt door de afwezigheid van politie op straat. De afgelopen dagen werden twee postkantoren en banken in Cairo met veel geweld overvallen. Dat moeten goed voorbereide acties zijn geweest, omdat postkantoren en banken aan het einde maand veel geld in kas hebben om lonen uit te keren. Woensdagavond werd zelfs het Demmerdesh ziekenhuis in Cairo overvallen. Een vrouwelijk arts werd daarbij gegijzeld en uit de apotheek van het ziekenhuis werd een grote hoeveelheid medicijnen gestolen. Waaronder de totale voorraad morfine.

Dit soort misdrijven is voor Egypte zeer ongewoon. Tijdens het regime van Mubarak was criminaliteit een zeldzaam verschijnsel. Dat was mede mogelijk door de Wet op de Noodtoestand, die in 1981 werd ingevoerd na de moord op president Anwar Sadat. Met deze wet kon het Mubarak regime het gangbare recht omzeilen. Inmiddels is de gouverneur van Port Said afgetreden en zit het hoofd van de politie in de gevangenis.

Vandaag zou in het net gekozen Egyptische parlement over de opheffing van de Wet op de Noodtoestand worden gestemd. Vrijwel zeker is dat de Moslims Broeders, die een ruim gedeelte van de parlementszetels bezetten, voor de opheffing van de wet zijn. Zij hebben decennia lang zwaar geleden onder de repressie van het leger. En datzelfde leger wil de broeders zo snel mogelijk naar de kazernes terug sturen.

Het is dus wel heel erg toevallig dat de avond voor behandeling in het parlement van de afschaffing van de gehate wet de heftige rellen in Port Said uitbraken. De militaire junta heeft het afgelopen jaar meerdere malen gebruik gemaakt van de tactiek om rellen te creëren. Dit geweld zou de Egyptenaren ervan moeten overtuigen dat alleen het leger in staat is de orde in het land te handhaven.

In de straten van de grote steden wordt openlijk en luid geroepen om het onmiddellijke vertrek én berechting van alle SCAF-leden. Ook het vertrouwen in de huidige premier Ganzouri en zijn minister van Binnenlandse Zaken is weg. Tijdens zijn toespraak tot het parlement vandaag, werd de premier uitgejoeld. Boos onderbrak hij daarop zijn toespraak en verliet de zaal.

Het lijkt er nu op dat de geest, van geweld en chaos, die de SCAF uit de fles heeft gelaten zich nu tegen henzelf gaat keren. Grote vraag is nu: wie krijgt die geest weer in de fles?

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s