Terugtrekken ElBaradei klap voor democratie in Egypte

Presidentskandidaat ElBaradei heeft afgelopen zaterdag vriend en vijand verrast door aan te kondigen dat hij zich per direkt terugtrekt uit de race om het presidentschap. Zijn geweten staat hem niet langer toe zich kandidaat te stellen voor het presidentschap of een andere officiële positie.

Volgens ElBaradei heeft de legertop oud president Mubarak terzijde geschoven om zelf de macht in handen te nemen en te houden. Daarmee heeft het leger de weg naar democratie in feite geblokkeerd.

De Nobelprijswinnaar, die werd gezien als een drijvende kracht achter de beweging die Mubarak in februari vorig jaar heeft gedwongen af te treden, zei dat de voorwaarden voor een eerlijke verkiezing niet langer aanwezig zijn. Hij vergeleek in de toelichting op zijn stap de revolutie met een schip dat nieuwe kapiteins op de brug heeft gekregen, maar dat nog steeds in de oude wateren blijft varen. “We hebben allemaal het gevoel dat het oude regime niet is gevallen,” aldus ElBaradei.

Het leger heeft haar krediet voor de steun aan revolutie verloren. De Hoge Raad van de Strijdkrachten (SCAF) heeft sindsdien een hoop kritiek te verduren gekregen, met name  voor het gebruik van geweld tegen demonstranten en het blokkeren van de gevraagde hervormingen. “In plaats van het land te verenigen door middel van een georganiseerd politieke proces heeft de SCAF juist verdeeldheid gecreëerd in de samenleving, terwijl wij dringend behoefte hebben aan solidariteit”.

Hij zei verder dat het leger zich heeft bediend van hetzelfde “repressieve” beleid als voormalige president Mubarak. Hiermee verwoordt hij het groeiende gevoel aan teleurstelling over het optreden van de SCAF. De SCAF heeft herhaaldelijk beloofd om alle bevoegdheden komende juni over te dragen aan een civiele regering, nadat een president is gekozen. Maar bijna niemand gelooft nog dat de SCAF haar machtspositie zondermeer zal willen opgeven. De grote schaal waarop de mensenrechten in de afgelopen maanden zijn geschonden beloven weinig goeds voor de toekomst, zo vrezen velen inmiddels.

Amr Moussa, een belangrijke kandidaat voor het presidentschap van Egypte, zei zeer teleurgesteld te zijn door de beslissing van ElBaradei. Volgens hem heeft ElBaradei een belangrijke rol gespeeld in de recente ontwikkelingen in Egypte en noemde hem een drijvende kracht achter de revolutie.

ElBaradei riep zijn aanhangers op de hoop niet te verliezen en zei dat hij zijn politieke betrokkenheid onverminderd zal voortzetten. Direkt na de aankondiging van zijn beslissing had ElBaradei een ontmoeting met leiders van de jongerenbewegingen om hen te helpen de jongeren te verenigen in een nieuwe politieke beweging. Zo is zijn terugtreden niet het einde van een weg, maar het begin van een nieuwe toekomst. Alles is nu gericht op het verenigen van de jeugd om zich volledig te concentreren op het realiseren van de fundamentele eisen van de revolutie: brood, vrijheid en menselijke waardigheid. En dat kan alleen wanneer er een sterk politiek systeem en een sterk maatschappelijk middenveld komt dat oog hebben voor de basisbehoeften van alle burgers.

De jongeren zijn er trots op dat ElBaradei de eer aan zichzelf heeft gehouden. “Dit was één groot spel en El Baradei doet daar niet langer aan mee!” alsdus een van de jongeren.

Hala Mustafa, redacteur van de staatskrant Al-Ahram, zei dat de terugtrekking van ElBaradei een eye-opener zal zijn voor het grote publiek, waardoor die zich zullen realiseren dat de militaireraad en islamitische krachten de revolutie slechts gebruiken voor hun eigenbelang. “Zijn terugtrekking is een waarschuwing voor iedereen dat de revolutie niet op de goede weg is en dat er behoefte is aan werkelijke hervormingen. Het is een nieuwe start die mensen zal verenigen,” aldus Mustafa.

Volgens critici heeft ElBaradei zich slechts terug heeft getrokken, omdat hij nauwelijks kans heeft om tot president te worden gekozen. Dat maakt zijn besluit een pragmatisch beslissing.

De woordvoerder van de Moslim Broederschap noemde in een reactie het besluit van ElBaradei “voorbarig”. Want de revolutie heeft onder andere de recente parlementsverkiezingen mogelijk gemaakt. Andere critici zeiden dat zij meer doorzettingsvermogen van ElBaradei hadden verwacht, maar respecteren zijn beslissing.

Een woordvoerder van de salafistische Nour Party, tenslotte, zei dat de stap van ElBaradei vooral  een reactie is op het verkiezingssucces van de islamistische partijen. En hij sprak daarbij de hoop uit “dat God hem zal helpen geluk te vinden in een ander veld waar hij zijn land kan dienen. Moet hij zijn geluk ergens anders beproeven”.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s