Kopten vieren kerst tussen vrees en hoop

Kopten in Egypte vieren vandaag kerstfeest. Ze hebben een zwaar en pijnlijk jaar achter de rug, dat begon met een bloedige aanslag op de Twee Heiligenkerk in Alexandrië. Geen van de daders is tot op heden geïdentificeerd of gestraft.

Een jaar na de bomaanslag op de kerk in Alexandrië lijden veel koptische christenen nog altijd onder religieus extremisme. Hun grootste zorg is echter dat moslims hun kerken aanvallen, maar dat zij vaak te maken krijgen met discriminatie in het dagelijks leven.

De kopten willen een grondwet die volledige gelijkheid biedt aan alle Egyptenaren, ongeacht hun geloof of geslacht. Egypte moet een moderne en burgerlijke staat worden, vinden ze, waar mensen worden beoordeeld op basis van hun verdiensten en niet op basis van hun geloof.

De koptische paus, Shenuda III, organiseerde donderdag een ontmoeting met afgevaardigden van de evangelische gemeenschap in Egypte. Samen probeerden ze een antwoord te formuleren op de snelle groei van islamitische partijen in het nieuwe Egyptische parlement. Volgens een woordvoerder van Shenuda III zullen christenen in Egypte een brug moeten slaan tussen de kerk en de islamitische partijen. Hij benadrukte dat het belangrijk is om de keuzes van de meerderheid te respecteren.

Demonstratie

Koptische christenen demonstreerden eerder deze week tegen het uitnodigen van afgevaardigden van islamitische partijen voor de kerstnachtmis in de koptische kathedraal 
in Caïro. Met name de leden van de koptische ”Coalitie van Masperojeugd” willen niet 
dat de vertegenwoordigers 
van de regerende militaire raad, de moslimbroederschap of 
salafisten de vieringen bijwonen. Zij houden de militaire raad en het leger verantwoordelijk voor het doden van vreedzame demonstranten het afgelopen jaar.

Zo werd op 9 oktober een koptische betoging voor het gebouw van de staatstelevisie met harde hand neergeslagen. Daarbij kwamen 26 demonstranten, veelal kopten, om het leven. Ooggetuigen meldden dat het leger met scherp schoot en dat legervoertuigen over demonstranten heen reden.

Naar schatting vieren vandaag 200 miljoen orthodoxe christenen het kerstfeest. Vanwege een andere tijdrekening herdenken ze de geboorte van Christus dertien dagen na 25 december, de kerstdag voor rooms-katholieken en protestanten.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s