Ongekend geweld leger schokt Egypte

Veel Egyptenaren zijn geschokt door de beelden van een jonge demonstrante die in haar blauwe beha door mannen van de militaire politie over straat wordt gesleept en geslagen. De foto is de hele wereld over gegaan. Het beeld is ongekend in Egypte, waar de mensen toch vooral om hun vreedzame karakter bekend staan. Het roept de vraag op hoe mensen ertoe kunnen komen zoveel bruut geweld te gebruiken tegen hun medeburgers.

Deze en andere gruwelijke beelden zijn te zien in tientallen filmpjes op internet. Het escalerende geweld tijdens de confrontaties tussen demonstranten en het Egyptische leger hebben tot nu toe 13 levens geëist en enkele honderden gewonden.

“Het zijn de grootste schendingen van de mensenrechten sinds de Britse overheersing van Egypte”, aldus Midden-Oostenkenner Monique Samuel. “De hand die je slaat, is ook de hand die je beschermt. Niemand controleert het leger”.

Tijdens het bewind van oud-president Mubarak bleef dit soort geweld beperkt tot de gebouwen van de Staatsveiligheid en politiebureaus. Nu zien we op de televisie hoe de militaire politie demonstranten openlijk met grof geweld molesteert. Het geweld wordt door de militaire junta gezien als noodzakelijk tegen, wat zij noemt, staatsgevaarlijke elementen. Daarmee doelt zij dan vooral op de jonge Egyptische activisten. De junta gebruikt haar anti-jeugd retoriek om de publieke opinie te mobiliseren. En dan zijn blijkbaar alle middelen gerechtvaardigd.

De huidige Egyptische premier El-Ganzoury gebruikt dezelfde argumenten als Mubarak in zijn laatste toespraken in februari. Ook voor Mubarak waren de Egyptische revolutionairen vijanden van de staat, die probeerden Egypte in chaos en instabiliteit te storten. Hij noemde hen criminelen die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid. Binnen dit denkkader is het goed en gerechtvaardigd deze bedreiging met alle middelen te onderdrukken.

De Egyptische samenleving kent een eeuwenoude hiërarchische geschiedenis van farao’s, koningen, sultans en pasja’s, die allen werden beschouwd als superieur aan de rest van de samenleving. Deze sociale bovenlaag duiden de Egyptenaren van oudsher aan als Elkeen (de groten) of Asyad (de meesters).  Daardoor hebben veel Egyptenaren nog steeds het idee dat dergelijke ‘meesters’ een speciale positie genieten. En als deze ‘meesters’ vertellen dat je moet martelen, dan martel je.

Maar waarom gebruiken soldaten nu zoveel geweld tegen de eigen bevolking? Een van de redenen is dat soldaten zwaar lijden onder de slechte arbeidsomstandigheden in het leger. De salarissen zijn laag en op contactmogelijkheden met hun familie moeten ze soms maandenlang wachten. Dus reageren ze hun woede en frustraties af op de demonstranten. Een eenvoudige soldaat heeft het gevoel dat het zijn vaderlandslievende plicht is om seculiere en communistische elementen, of erger nog de Kufr (ketterij) uit ongehoorzame demonstranten te slaan. Zo wordt een demonstrant van iedere menselijkheid ontdaan.  Als gevolg hiervan zijn demonstranten voor hem  niet meer dan insecten die verdelgd moeten worden.

Ondertussen zwijgt bijna de hele internationale gemeenschap in alle talen. Alleen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, riep de Egyptische leiders op een einde te maken aan het geweld tegen vreedzame burgers. In Egypte neemt de afkeer van het leger met de dag toe. En zo neemt de chaos snel toe.

De verkiezingen die momenteel in Egypte worden gehouden, maken de tegenstellingen tussen bevolking en leger in het land nog groter. De voor velen onverwacht grote verkiezingswinst van de salafisten veroorzaakte een grote schok. Samen met de Moslimbroeders krijgen ze nu de overgrote meerderheid in het parlement. En met de verkiezingsrondes op het platteland van Egypte voor de boeg zal die meerderheid waarschijnlijk nog groter uitvallen. En door haar eigen positie met alle middelen te handhaven maakt het leger dankbaar gebruik van deze verwarring.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s