Hoge opkomst verkiezingen Egypte. Moslimpartijen grote winnaars.

In Egypte heeft, naar men zegt, 62% van de stemgerechtigden deel genomen aan de eerste ronde van de eerste vrije verkiezingen sinds de val van president Hosni Mubarak. Abdel-Mooaez Ibrahim, hoofd van de kiescommissie noemde de opkomst gekscherend “de hoogste sinds de tijd van de farao’s.”

De verkiezingen werden afgelopen maandag en dinsdag gehouden in de steden Cairo en Alexandrië en zeven provincies. Meer dan 8 miljoen kiezers brachten hun stem uit.

Dat heeft de kiescommissie vrijdagavond bekendgemaakt. In de komende weken wordt in de overige 18 provincies worden gestemd. De precieze verdeling van de 498 zetels wordt pas op 13 januari verwacht.

Volgens onofficiële tellingen blijkt dat de Moslim Broederschap de grote winnaar is van deze eerste verkiezingen. Op de voet gevolgd door de Salafistische partij, een  ultraconservatieve islamitische partij, en een coalitie van liberale partijen onder de naam het Egyptisch Blok.

Abdel-Mooaez Ibrahim begroet de eerste verkiezingen als een overwinning voor Egypte. “De grote winnaar is het Egyptische volk”, aldus Ibrahim.

Tot het laatste moment was het nog onzeker of de verkiezingen wel zouden kunnen doorgaan. De dagen ervoor vonden nog bloedig botsingen plaats in Cairo tussen demonstranten en oproerpolitie. De demonstranten eisen het onmiddellijke vertrek van de militaire junta onder leiding van veldmaarschalk Tantawi.

Zonder Tahrir zouden deze verkiezingen er niet geweest zijn, beweren de voorstanders van de verkiezingen. Maar veel van de jongeren die begin dit jaar de straat opgingen zijn nu bang dat hun revolutie dreigt te worden gestolen, hetzij door het leger heersers of door goed georganiseerde islamitische partijen.

De Moslim Broederschap, onder Mubarak nog verboden, zegt dat haar Vrijheid en Gerechtigheid Partij (FJP) verwacht 43 procent van de stemmen te zullen behalen.

Velen hadden dat al voorspeld. De Broederschap werkt al decennia aan sociale en religieuze projecten en verzette zich heftig tegen Mubarak. Dit vertaalt zich nu in een ruime electorale winst.

Naast de Broederschap behaalde ook de salafitische al-Nour (Licht)partij ruim 20 procent van de stemmen. Dat is een schok voor veel Egyptenaren, in het bijzonder voor de christelijke koptische minderheid. Zij zijn bang dat de islamisten zullen proberen de strenge islamitische codes aan de samenleving op te leggen.

Zo willen salafisten, net als in Saoedi-Arabië, dat vrouwen en christenen worden geweerd van directiefuncties. Ook willen zij een verbod op alcohol, op on-islamitische kunst en literatuur, en gemengde zwemmen op de Egyptische stranden.

De seculiere partijen in Egypte, waarvan sommige pas werden opgericht na de val van Mubarak, waren bang dat ze niet genoeg tijd zouden hebben om een goed antwoord te kunnen vormen op hun islamitische rivalen. Het liberale Egyptisch Blok heeft hoopt op ongeveer een vijfde van de stemmen. De jeugdige activisten die in januari de opstand begonnen die leidde tot de van Mubarak op 11 februari, behaalde slechts een klein deel van de stemmen.

De (voorlopige)uitslag van de verkiezingen in Egypte, onderstrepen een trend in Noord-Afrika, waar de gematigde islamisten eerder de meerderheid veroverden in Marokko en Tunesië.

De Moslimbroeders zien het als hun prioriteiten om een einde te maken aan de corruptie, de economie te herstellen en het opbouwen van een echte democratie in Egypte. Daarbij zouden ze weleens stevig in aanvaring kunnen komen met de Salafisten. Die willen maar een ding: dat Egypte een moslim staat wordt.

Ondanks alle euforie over deze verkiezingen zijn er ook verliezers. De grootste verliezers zijn de kopten, vrouwen en jongeren. Geen van deze groeperingen zal een eigen vertegenwoordiger in het nieuwe parlement hebben. Gezien de ruime overwinningen van de islamitische partijen vrezen deze drie groeperingen dat hen een donkere toekomst wacht. Gezien de inmiddels bekende plannen van de islamistische partijen lijkt dat geen onrealistische verwachting. Lang niet heel het Egyptische volk is dus een winnaar.

 

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op Hoge opkomst verkiezingen Egypte. Moslimpartijen grote winnaars.

 1. Wie durft te voorspellen waar de andere 2/3 op gaan stemmen? Conservatiever? Meer Salafi of juist meer FJP? Of – ik blijf hoopvol- liberaler?
  Wat zal de invloed zijn van het bekend maken van dit resultaat?
  Zijn er al dergelijke analyses te vinden in de pers of op TV?

 2. daniella van den akker zegt:

  is er geen enkele christen of vrouw of jongere kandidaat in de overige 18 provincies die nog moeten stemmen, dat is wel tragisch dan. Inderdaad erg.

 3. Bert Spiertz zegt:

  Interessant. Lijkt me helemaal te kloppen. Heb je analyse op mijn Facebook gedeeld, ervan uitgaande dat je dat goed vindt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s