Eerste dag van de verkiezingen in Egypte onverwacht veelbelovend

De eerste dag van de eerste vrije verkiezingen in Egypte na de val van Mubarak is over het algemeen rustig en ordelijk verlopen. Er zijn slechts enkele onregelmatigheden gemeld. Het lijkt erop dat de Moslim Broederschap een grote overwinning zullen gaan behalen. De christenen in Egypte wachten de toekomst voorlopig bezorgd af.

Op de eerste dag van de parlementsverkiezingen hebben in het land slechts kleine onregelmatigheden plaatsgevonden, waarvan de meeste naar verluidt werden gepleegd door de Moslim Broederschap. Toch zijn de verkiezingen over het algemeen rustiger en vrijer verlopen dan aanvankelijk werd verwacht.

Voor de stembureaus, voornamelijk in schoolgebouwen, stonden al vroeg in de ochtend lange rijen wachtende kiezers. Vaak was de wachttijd meer dan twee uur. Maar dat leverde nergens gemopper op. De eerste dag van de verkiezingen werd als een feestdag ervaren. Een van de wachtende vertelde dat hij “trots is om Egyptenaar te zijn. Vandaag is de eerste dag van onze nieuwe toekomst.”

Bij veel stembureaus werd tot het laatste moment campagne gevoerd. Hoewel dit volgens de kieswet niet is toegestaan grepen leger en politie niet in. Een nieuw fenomeen waren de tafeltjes met laptop voor veel stemlokalen. Moslim Broeders hielpen de kiezers hun aanhangers bij het vinden van de juiste kandidaten op de kieslijsten. Dat is niet zo heel vreemd. Veel Egyptenaren, zeker in de eenvoudige volkswijken, kunnen niet lezen of schrijven. Op de banners rond de stamlokalen worden de parlementskandidaten afgebeeld met foto en met een symbool, zoals een kameel, een koelkast, een kam of piramide. Op de stemformulieren staat bij iedere kandidaat een symbool gedrukt, zodat de ongeletterde kiezer toch zijn of haar kandidaat van keuze kan aankruisen.

De legerleiding had bij ieder stembureau een groot aantal soldaten ingezet om eventuele ordeverstoringen te voorkomen. Het meeste gevaar verwachte men uit de hoek van de kandidaten van de nu ter ziele gegane Nationale Democratische Partij (NDP). Precies een jaar geleden boekte die partij nog een ruime overwinning tijdens de parlementsverkiezingen. Nu mogen zij officieel niet meedoen aan de verkiezingen.

In de wijk Mattariya gegijzelden de kiezers de controlerende rechter in het stembureau in Ahmed Shawki School. Ze sloten hem op uit protest voor het uren lange wachten. Gebrek aan organisatie heeft hier en daar voor kleine problemen gezorgd. Op een aantal plaatsen werd de openingstijd met twee uur verlengd, omdat de stemkisten vanwege de verkeersdrukte twee uur te laat bij het stembureau arriveerden. Zo kon het stembureau in de Amira Fawzeya school in Maadi, een rijke voorstad in het zuiden van Cairo, de deuren pas om twaalf uur openen, vier uur later dan gepland.

De verkiezingen van vandaag vonden plaats in 18.000 stembureaus in negen provincies, waaronder Cairo, Alexandrië, Fayoum, Port Said, Damietta, Kafr al-Sheikh, Assiut en Luxor. En stonden onder toezicht van 10.000 rechters en 8000 waarnemers.

Het hoofd van de Koptische Orthodoxe Kerk in Egypte, paus Shenouda III, heeft Kopten opgeroepen om te stemmen voor parlementskandidaten die de belangen van het land het beste dienen. Shenouda III is momenteel vanwege medische onderzoek in Amerika. Verder adviseerde de koptische paus om actief deel te nemen aan de verkiezingen. Hij gaf geen stemadvies, want de kerk houdt zich niet bezig met politiek, maar hij moedigde zijn volgelingen aan om wel te gaan stemmen.

De koptische paus zei dit in een reactie op een oproep van een aantal kopten om de verkiezingen te boycotten uit protest voor de dood van ten minste 27 Kopten tijdens het gewelddadig voor Maspiro op 9 oktober.

Op de nieuwssite, Kopten United, klaagden een aantal kopten dat veiligheidsagenten in een stemlokaal burgers probeerden te beïnvloeden om te stemmen op kandidaten van de Moslim Broederschap.

Kopten in Egypte verwachten dat een ruime overwinning van de Moslim Broeders de positie van christenen nog verder zal verzwakken. Ondanks de euforie over deze eerste vrije verkiezingen kijken de kopten met grote zorg naar de toekomst Egypte.

Over drie weken, als alle Egyptenaren hebben gestemd voor de tweede kamer van het Parlement, zullen we weten of hun zorg gerechtvaardig is.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Eerste dag van de verkiezingen in Egypte onverwacht veelbelovend

  1. Volgens mij wordt er in Sinai pas op 2 januari gestemd. Het is maar een detail, maar dat is over goed 4 weken.

    Groetjes Marion

  2. daniella van den akker zegt:

    niet alleen in de Sinai ook de provincie Qaleobeya stemt pas op 3 januari.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s