Kiessysteem Egypte lijkt te complex om democratie goed van de grond te krijgen

De Egyptenaren maken zich op voor de eerste vrije verkiezingen, sinds het gedwongen vertrek van Mubarak in februari. De verkiezingen zullen eind deze maand beginnen. Want in Egypte vinden de verkiezingen niet, zoals in Nederland, op één dag plaats. De verkiezingen voor de Volksvergadering, de Egyptische Tweede Kamer, worden in drie fasen gehouden, te beginnen op 28 november en eindigend op 10 januari. De verkiezingen voor de Shura Raad, de Eerste Kamer, zullen starten op 29 januari en eindigen op 11 maart.

De kiezers moeten in totaal vier maal stemmen. Twee keer voor de Tweede Kamer en twee maal voor de Eerste Kamer. Voor beide kamers moet een stem worden uitgebracht op een vertegenwoordiger van een politieke partij en op een vertegenwoordiger van een ‘vrije’ groepering. De vrije groeperingen vertegenwoordigen een derde van de 504 zetels in de Egyptische Tweede Kamer. Een extra complicatie is de eis dat een aantal plaatsen moet worden gereserveerd voor ‘arbeiders en boeren’ en een aantal voor vrouwen.

Het kiessysteem is zo ingewikkeld geworden dat de doorsneekiezer het waarschijnlijk niet zal begrijpen. Het is voor hoger opgeleide Egyptenaren al moeilijk te doorgronden, laat staan voor de gewone burgers, van wie ruim 40 procent analfabeet is.

Het systeem lijkt vooral gunstig voor de Moslim Broederschap (MB) en de aanhangers van het oude regime en de officieel ontbonden Nationale Democratische Partij (NDP). Beide partijen zijn in het hele land goed georganiseerd.

Net als onder oud-president Mubarak zal het leger blijven streven naar een situatie waarin de NDP en de MB samen veel zetels zullen bemachtigen. Op die manier kunnen zowel de meer extreme islamitische partijen en alle gematigde, centristische, reformistische partijen uitgesloten blijven van de macht.

Bovendien lijkt zeer waarschijnlijk dat de aandacht van de kiezers snel zal afnemen naarmate de tijd verstrijkt. Ook dit is in het belang de partijen die het best zijn georganiseerd en in het nadeel van nieuwe partijen.

Het kiessysteem ii niet bevorderlijk voor de democratische aspiraties van Egypte. Door de manier waarop de verkiezingen zijn georganiseerd zullen veel beslissingen waarschijnlijk pas vallen in een tweede verkiezingsronde, de run-off. Omdat de verkiezingen bovendien over een lange periode zijn uitgesmeerd, zal de kiezer in verwarring raken over de vraag wanneer waarvoor gestemd moet worden.

Egypte staat voor de enorme uitdaging om stap voor stap democratie in te voeren in een land dat al 60 jaar door militairen en dictators is geleid. Het gebrek aan ervaring met vrijheid en vrije verkiezingen, een instortende economie, een hebzuchtig leger, de macht en de organisatie van de Moslim Broederschap en de zwakte van de hervormingsgezinde groeperingen maken deze eerste vrije verkiezingen tot een hachelijke onderneming. Dit kiesstelsel lijkt niet geschikt voor situatie waarin het land zich bevindt. Bij de kiezers zal het naar alle waarschijnlijkheid vooral veel verwarring en apathie oproepen.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s