Tijdpad parlementsverkiezingen Egypte 2011/2012

Egypte gaat op 28 november naar de stembus voor de eerste parlementsverkiezingen sinds oud president Hosni Mubarak werd verdreven tijdens de volksopstand van afgelopen januari.

Hieronder volgen de belangrijkste data met toelichting over verkiezingen voor de beide ‘kamers’: de Volksvergadering en de Shura Raad, zoals die zijn aangekondigd door de Egyptische verkiezingscommissie.

Registratie

12 tot 18 oktober De verkiezingscommissie heeft de nominaties van de parlementskandidaten voor beide kamers in ontvangst genomen en gecontroleerd. Zo worden onder andere de bankgaranties ter beoordeling voorgelegd aan het Egyptische hof van beroep. Uiteindelijk hebben zich ruim 1500 kandidaten aangemeld voor een zetel in een van de beide kamers van het parlement.

Verkiezingen

Volksvergadering (Tweede Kamer)

November 28 De eerste fase van de parlementsverkiezingen start in negen districten waaronder Cairo, Port Said, Alexandrië, en Assiyut in het zuiden. De eventuele Run-off verkiezingen, die worden gehouden in het geval er geen duidelijke meerderheid is behaald, zullen plaatsvinden op 5 december.

14 december De tweede ronde van de verkiezingen begint in negen andere districten, waaronder Beni Suef, Ismailia, Suez en Sohag. De eventuele run-off verkiezingen zullen worden gehouden op 21 december.

03 januari De derde en laatste fase van de verkiezingen voor de Volksvergadering vindt plaats in de laatste negen districten, waaronder al-Gharbiya, het centrum van de Nijldelta, Noord-en Zuid-Sinaï en overige districten. De eventuele run-off verkiezingen zullen worden gehouden op 10 januari.

Shura Raad (Eerste Kamer)

29 januari De start van de eerste fase van de verkiezingen voor de ‘Eerste Kamer’ in dezelfde districten als de eerste ronde van de verkiezingen voor de ‘Tweede Kamer’. De eventuele run-off verkiezingen zullen worden gehouden op 5 februari 2012.

14 februari De tweede fase van de Eerste Kamer verkiezingen. De eventuele run-off verkiezingen zullen worden gehouden op 21 februari.

04 maart De derde en laatste fase van de verkiezingen voor de Eerste Kamer. De eventuele run-off stemming verkiezingen zullen worden gehouden op 11 maart.

Uitslagen Op dit moment is het nog onduidelijk wanneer de eerste verkiezingsuitslagen bekend zullen worden gemaakt.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op Tijdpad parlementsverkiezingen Egypte 2011/2012

 1. Harry zegt:

  Hmmm, van die grote veranderingen merken we hier niet veel. En ja, er zitten meer mensen vast, en komen vooe de militaire rechtbank en ja, het leger heeft hier nu definitief het vertrouwen verloren. bedoel je dat? of slechts het feit van de verkiezingen en dat hier de politie nu blauwe auto’s heeft ipv zwarte om minder bedreigend over te komen?
  Het vertrouwen tussen Egyptenaren en bedoeienen hier is nu tot het nulpunt gedaald.
  groetjes Marion Meulenbroek

 2. Salma Hassouna zegt:

  Waarom vinden de verkiezingen plaats in drie fasen? Zo worden de kiezers van de laatste fasen toch beïnvloed door de stemmen van de eerste fasen? Groetjes Salma

 3. Jielis van Baalen zegt:

  De verkiezingen vinden zo allang plaats. Niet erg bevoorderlijk voor de vrijheid van keuze, daar heb je helemaal gelijk in. Maar dat zal in het verleden ook zeker bewust zijn gedaan. Dit zal in de toekomst ook moeten veranderen. Voor nu is het de beste optie. Een nieuw parlement (en een nieuwe regering) zullen de kieswet moeten aanpassen. Dat zou nu te lang duren. Het land heeft een effectief parlement en dito regering hard nodig!

 4. Kloppen deze data (28 november, 14 december en 3 januari) nog wel? Las op bikyamasr.com dat het hele proces maar drie weken gaat duren. http://bikyamasr.com/48694/no-school-during-egypt-elections/ Of geldt dit alleen voor de eerste ronde?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s