Geen uniforme regeling voor bouw kerken en moskeeën

Christelijke en islamitische vertegenwoordigers zijn er eerder deze week niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over een uniforme regeling voor de bouw van gebedshuizen in Egypte.

Een week na het bloedbad van Maspero, waarbij meer dan 20 kopten werden gedood tijdens een protest tegen aanvallen op hun kerken, zijn kopten nog op zoek naar een juridisch kader voor de bouw en de bescherming van hun kerken.

Een comité van christenen en moslims, onder wie hooggeplaatste geestelijken en intellectuelen, heeft zondag lang gedebatteerd over een ontwerp voor een uniforme regeling voor de bouw van gebedshuizen. Helaas zonder tot een overeenstemming te komen. Beit Al-Aila (Familiehuis), een overleggroep van islamitische en christelijke leiders in Egypte die de sociale vrede in het land willen beschermen door goede relaties tussen moslims en christenen, waarin onder andere de sjeik van de Al-Azhar en de koptische paus zitting hebben, ging niet verder dan de aanbeveling te doen dat er een wet moet worden opgesteld om de vergunningen voor de bouw van kerken te reguleren.

De commissie, die op het hoofdkantoor van Al-Azhar bijeenkwam, deed een beroep op de christelijke autoriteiten in Egypte om zelf met aanbevelingen te komen voor een nieuwe wet die de bouw van kerken moet reguleren. Hiermee kan dan een einde komen aan de huidige Byzantijnse regelgeving die kopten verbiedt om kerken te bouwen of te vervangen zonder uitdrukkelijke toestemming van het staatshoofd of zijn vertegenwoordiger.

Richtlijnen voor een nieuwe wet werden niet gegeven. Omdat paus Shenouda de bijeenkomst van gisteren niet kon bijwonen, had de Hoge Raad voor de Strijdkrachten (SCAF) met hem al eerder overleg gevoerd om ook zijn mening mee te kunnen nemen naar de bijeenkomst van het comité.

De Egyptische orthodoxe kerk vertegenwoordigt de overgrote meerderheid van de christenen in Egypte. De kopten zelf vormen zo’n 5 tot 10% van de totale bevolking. Dat getal is afhankelijk van het feit of de in het buitenland wonende kopten ook worden meegeteld.

Ondertussen riep Beit Al-Aila op om alle kerken te heropenen die nu om verschillende redenen zijn gesloten. Voor kerken die niet over de benodigde vergunning beschikken moet per geval worden bekeken of deze alsnog voor een vergunning in aanmerking kunnen komen.

De afwijzing van een uniforme bouwregeling voor gebedshuizen komt vooral van de kant van de sjeik van de Al-Azharmoskee, Ahmed El-Tayyeb. El-Tayyeb benadrukte het niet-bestaan van voorschriften voor de bouw van moskeeën, waarvan hij zegt dat ze vijf keer per dag door gelovigen worden bezocht. Dit in tegenstelling tot kerken.

De sjeik is echter wel van mening dat kerken moeten worden gebouwd conform de behoeften van christelijke gemeenschappen. Dat betekent dat er alleen kerken mogen worden gebouwd in de dorpen of steden die een grote christelijke gemeenschap te hebben.

De Orthodoxe Kerk zelf had ook een aantal bedenkingen tegen het opstellen van het ontwerp van een uniforme regeling. Met name de geringe straf die staat op het aanvallen van kerken en de gedwongen sloop ervan, vond men volstrekt onvoldoende geregeld. Ook de in de huidige wet opgenomen gevangenisstraf voor priesters die kerken zonder de benodigde vergunningen bouwen of uitbreiden, ligt zeer gevoelig.

De Beit Al-Aila groep vond het uiteindelijk het best om de regeling omtrent de bouw van kerken en moskeeën apart te regelen. Dit om de huidige, toch al explosieve situatie niet verder onder druk te zetten. Volgens bronnen is paus Shenouda bereid om “een pakket van eerlijke regels voor de bouw en herbouw van kerken te accepteren, los van de vraag naar de bouwvoorschriften van moskeeën”.

“We zijn niet in een positie om gelijke rechten te vragen, en het interesseert ons niet hoeveel moskeeën er zijn of nog worden gebouwd. Wij hopen alleen maar op een eerlijke regelgeving voor de bouw en herbouw van kerken hebben”, aldus een anonieme koptische bron.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s