“Een belediging voor God en alles waar zijn boodschap voor staat”

Duizenden kopten hebben afgelopen zaterdag gedemonstreerd in Edfu, een stad ten zuiden van Luxor in Opper-Egypte. De protesten volgden op de aanval op een koptische kerk van afgelopen vrijdag en de felle botsing tussen kopten en moslims die daarop volgde.

Verschillende koptische organisaties keurden het geweld in sterke bewoordingen af. Ze hebben gevraagd om een grondig onderzoek naar de aanval op een de koptische kerk. Verder willen ze dat de daders worden gestraft en de beschadigde kerk schadeloos wordt gesteld. Ten slotte vinden ze dat ook de gouverneur van het gouvernoraat Aswan, waaronder Edfu valt, moet opstappen.

De problemen begonnen afgelopen vrijdag in het stadje Mari-Nab, vlak bij Edfu. Het stadje heeft ruim 50.000 inwoners. Waaronder zo’n 70 christelijke families. Na het vrijdaggebed verzamelde zich een groep van 1000, vooral jonge, moslims buiten de koptische kerk. De groep probeerde een van de koepels van de kerk in brand te steken. Die poging mislukte, maar het vuur sloeg wel over naar het gastenverblijf ernaast. De plaatselijke brandweer had de brand snel onder controle. Daarop raakte de groep moslims slaags met christelijke bewoners van het dorp en vernietigden een aantal van hun winkels, totdat veiligheidstroepen de orde wisten te herstellen. Bij de ongeregeldheden vielen geen slachtoffers.

Aanleiding tot de woede-uitbarsting van de moslim-inwoners van het dorp Mari-Nab was het besluit van de koptische eigenaar om het gastenverblijf om te bouwen tot een kerk. Afgelopen vrijdag zou de imam van de moskee van het dorp de moslims hebben opgeroepen de nieuwe koepels van de kerk met kruis en al naar beneden te halen.

Eerder deze maand hadden christelijke kranten al gemeld dat een groep salafisten hen had gewaarschuwd dat het voor christenen maar beter was voorlopig in huis te blijven, tenzij ze de koepels van de kerk zouden slopen.

Volgens de gouverneur van Aswan gaat het conflict over de ruimte náást de kerk en niet om de kerk zelf. De problemen begonnen een tijd geleden, toen christelijke jongeren het gastenverblijf wilden renoveren. Maar al snel bleek het te gaan om een verbouwing tot kerk. Volgens de moslims echter zonder de nodige vergunningen van de autoriteiten. Het gastenverblijf ligt ook nog eens midden in een moslimwoonwijk. Volgens de moslims is de gouverneur zelf verantwoordelijk voor het conflict, omdat hij zich niet aan de wet heeft gehouden en ondeugdelijke vergunningen aan de christenen heeft verstrekt.

Inmiddels was zaterdag, na het heftige incident van afgelopen vrijdag, de rust weer enigszins teruggekeerd in het Zuid-Egyptische dorp. Gemeentebestuur en families van het kleine dorp probeerden gezamenlijk de schade te herstellen en gesprekken tussen moslims en christenen weer op gang te brengen. Een vorm van damage control. Die plaatselijk meer en meer wordt toegepast in Opper-Egypte. Al dan niet met wisselend succes.

Zaterdag heeft de gouverneur van Aswan een ontmoeting gehad met verschillende leiders van het dorp, de eigenaar van het omstreden gastenverblijf en met een vertegenwoordiger van de koptische kerk. De bijeenkomst resulteerde in de afspraak dat de eigenaar de koepels op het gebouw zo snel mogelijk zal verwijderen en de verbouw zal opschorten, totdat de toestemming voor de verbouwing tot kerk binnen is. Maar als het aan de moslims van Mari-Nar ligt, zal die vergunning er nooit komen.

De reacties op het geweld in Mari-Nab waren in heel Egypte ongewoon fel. Via internet reageerden velen verbijsterd en boos. “WAAROM???”, zo vroeg iemand zich af. “Dit is niet goed! Egyptenaren moeten zich verenigen voor het grotere goed van hun land.” Andere noemden de aanvallers “hersenloze types, die wellicht betaald werden om onrust te zaaien.”

Anderen zijn bang voor meer geweld van moslims tegen christenen. “Ik zou graag denken dat het een eenmalige gebeurtenis is, maar dat is het helaas niet! Wat was de reden voor de vernietigingen bij het Sint-Bishoyklooster eerder dit jaar? Of de aanval op de All Saints Church in Alexandrië aan de vooravond van het nieuwe jaar? En dan hebben we het nog niet over de diverse kerken die in de afgelopen maanden door de salifisten in brand zijn gestoken. Iedereen is op de hoogte van de vervolgingen die de christenen in Egypte door de jaren heen hebben moeten doorstaan. “Vergeet niet … de grootste misdaad is stilte! Nú zwijgen is een belediging voor God en alles waar zijn boodschap voor staat.”

“Moslims en christenen = Egypte”, was een van de leuzen kort na de opstand in februari van dit jaar. Maar die eenheid is niet altijd vanzelfsprekend en moet met vallen en opstaan worden geleerd.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s