Gebruikt militaire regime aanslag op Israëlische ambassade?

Uit een eerder deze week verschenen onderzoeksrapport blijkt dat er geen demonstranten van het Tahrirplein betrokken waren bij de aanval op de Israëlische ambassade in Cairo op 14 september.

Volgens de commissie die de aanval op de ambassade heeft onderzocht werd de aanval uitgevoerd door 15 politieke bewegingen en partijen. De aanvallers hadden volgens het rapport overduidelijk de intentie gewelddadige botsingen met de politie uit te lokken.

Bij de veldslag tussen demonstranten en politie buiten de Israëlische ambassade vielen uiteindelijk drie doden en 1.049 gewonden. De demonstranten hadden eerder op de avond een recent opgetrokken muur voor de ambassade neergehaald en waren een deel van de ambassade binnengedrongen. De Israëlische ambassadestaf kon ternauwernood in veiligheid worden gebracht en nog diezelfde nacht terugkeren naar Israël.

Saillant detail in het rapport van de onderzoekscommissie is de bewering dat “criminele elementen” betrokken waren bij de onlusten. Criminele elementen die zouden zijn ingehuurd door restanten van oude regime. De overheid komt dan ook niet ongeschonden uit het onderzoek. De Egyptische overheid zou wel heel snel zijn geweest met het doen van allerlei beschuldigende uitspraken, zonder dat er grondig onderzoek was verricht. In de eerste reactie noemde de legerleiding de aanval op de Israëlische ambassade een “buitenlandse samenzweringen”, zonder daar bewijs van te leveren.

Een groot aantal oppositiepartijen veroordeelden de misleidende mediacampagne van de Egyptische regering in felle bewoordingen. Volgens hen heeft de legerleiding de aanval gebruikt om de demonstranten op het Tahrirplein voor te stellen als misdadigers, die het land willen destabiliseren.

De dood van zes Egyptische grenssoldaten, veroorzaakt door het Israëlische leger, en de extreme haat tegen Israël en haar ambassade in Cairo vormden de voedingsbodem voor de aanval op de ambassade. Het volledige stilzwijgen van de regerende militaire raad tijdens de aanval op de ambassade is voor velen een bewijs dat deze vooraf op enigerlei wijze wist van de aanval.

De bewaking van de Israëlische ambassade was ronduit zwak te noemen. Volgens het onderzoeksrapport was de aanwezige veiligheid rond de ambassade volstrekt onvoldoende, wat de uitzinnige menigte er alleen maar toe heeft aangemoedigd het gebouw te bestormen.

Veiligheidstroepen werden bewust afzijdig gehouden, om de relschoppers de gelegenheid te geven de ambassade te bestormen. Pas anderhalf uur later, en nadat tientallen demonstranten de ambassade waren binnengetrokken, verschenen eenheden van de veiligheidsdienst.

Volgens ooggetuigen hebben soldaten van de veiligheidsdienst de brand, die kort na de inval op de straat voor de ambassade uitbrak, zelf aangestoken. In een poging de demonstranten opzettelijk uit te lokken tot meer en buitensporig geweld.

De vraag is waarom de militaire machthebbers de aanval op de Israëlische ambassade zo uit de hand hebben laten lopen. Volgens Ahmed Imam, een lid van het Nationale Front voor Rechtvaardigheid en Democratie, heeft de regering antizionistische sentimenten gebruikt om de internationale gemeenschap ervan te overtuigen dat Egypte nog niet kan functioneren zonder de wet op de noodtoestand. Die Emerengy Law zou aanvankelijk al voor de vastenmaand Ramadan worden ingetrokken. De wet werd uitgeroepen op 6 oktober 1981, na de moord op president Sadat.

Alles wijst erop dat de militaire machthebbers in Egypte de aanval op de Israëlische ambassade gebruiken om hun positie te consolideren en verder te verstevigen. De afgelopen week hebben de militaire machthebbers de planning voor de parlementsverkiezingen gepubliceerd. Die verkiezingen beginnen op 21 november en duren tot 4 maart 2012. Veel oppositiepartijen en mensenrechtenorganisaties vrezen dat de militairen bij nieuwe gewelddadigheden, met de wet op de noodtoestand in de hand, de verkiezingen alsnog en wederom zullen uitstellen.

Het kan geen toeval zijn dat er de laatste dagen in Egyptische kranten artikelen verschijnen over de machtsovername door militaire in 1952. In de artikelen worden parallellen getrokken tussen die machtsovername en de wijze waarop de militaire machthebbers nu hun greep op het land proberen te verstevigen.

“Deze revolutie zal pas voltooid zijn als een civiele autoriteit de militaire autoriteiten controleert “, aldus Ahmed Imam.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s