Overgang naar de democratie in Egypte in impasse

Het duurde 18 dagen van democratische protesten om een einde te maken aan de 30 jarige machtsperiode van Mubarak. En het kan wel 18 maanden duren voor we weten of de militairen die hem opvolgden hun macht wel willen afstaan aan het volk.

Veldmaarschalk Tantawi

De militairen die in februari de macht hebben overgenomen van Mubarak, hebben van meet af aan gezegd dat ze die macht pas aan het volk zullen overdragen als er een nieuwe president is gekozen. Uit de tijdlijn die deze week bekend werd gemaakt blijkt dat de presidentsverkiezingen pas in augustus 2012 worden gehouden. En tot die tijd houden de militaire machthebbers de touwtjes stevig in handen.

Na de komende parlementsverkiezingen, die beginnen op 21 november en tot medio maart zullen duren, zal een commissie worden ingesteld die de grondwet moet herzien. Die commissie krijgt daar maximaal zes maanden de tijd voor. Pas wanneer die klus is afgerond mogen de Egyptenaren naar de stembus om een nieuwe president kiezen.

Dit is absoluut niet wat de honderdduizenden demonstranten, die oproerpolitie en misdadigers van het regime in februari trotseerden, voor ogen hadden. Zij riepen om democratie na drie decennia van dictatuur. En liefst zo snel mogelijk.

Dat het nu allemaal zo lang duurt voordat de democratisering werkelijk opgang komt, is volgens de militaire leiders niet hun schuld. Er is een groot gebrek aan veiligheid en stabiliteit in het land. De vele stakingen en gewelddadige botsingen tussen demonstranten en politie zijn daar het bewijs van.

Om de veiligheid tijdens de verkiezingen te kunnen garanderen hebben de militaire machthebbers besloten de parlementsverkiezingen in twee stemrondes te organiseren. Dit om de eenvoudige reden dat ze niet over voldoende mankracht beschikken om gelijktijdige verkiezingen te beveiligen en te volgen.

De overgang naar democratie werd ook bemoeilijk door een wirwar van de meest uiteenlopende eisen die de demonstranten stelden. Ieder vrijdag kwamen demonstranten op het Tahrirplein bij elkaar om hun eisen kracht bij te zetten. Maar die lijst met eisen veranderde bijna van week tot week.

Nu roepen de demonstraten, die het Mubarak-regime omverwierpen, om het aftreden van Veldmaarschalk Tantawi, de hoogste militaire leider. En ze eisen dat er een einde komt aan de militaire processen tegen burgers.

Toch zijn het juist de seculiere groeperingen die willen dat de parlementsverkiezingen nog verder worden uitgesteld. Zij vrezen dat hun goed georganiseerde en ruim gefinancierde islamistische rivalen het overgrote deel van de parlementszetels zullen veroveren.

Al die tegenstrijdige eisen en angsten hebben het optreden van de regering van premier Essam Sharaf ernstig verzwakt. Met als resultaat het ontbreken van een duidelijk stappenplan voor de overgang naar een – meer – democratisch Egypte.

Een akkoord over een plan van aanpak voor zo’n overgangsperiode is tot nu toe steeds gesneuveld in het politieke gekrakeel. Iedere politieke stroming strijdt voor zichzelf. Van enige eenheid of coalitie die het landsbelang zou kunnen dienen, is absoluut geen sprake. Het is vooral: ‘ieder voor zich en Allah voor ons allen.’

De goed georganiseerde Moslimbroeders willen natuurlijk zo snel mogelijk parlementsverkiezingen. Afgelopen juli hielden ze nog een grote betoging tegen de plannen van de seculiere partijen om in de grondwet het artikel over de islamistische staat te schrappen. Inmiddels hebben de militaire leiders gezegd dat de grondwet pas na de parlementsverkiezingen zal worden aangepast. Ook dat is in het voordeel van de Moslimbroeders.

De Moslimbroeders hebben tot nu toe geroepen dat ze geen presidentskandidaat naar voren zullen schuiven. Ze willen hun aandacht en energie vooral richten op hun positie in het parlement. Maar ach, de presidentsverkiezingen zijn pas over een jaar. En in een jaar kan veel gebeuren in de zeer onrustige Arabische wereld.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s