Egypte op 21 november eindelijk naar stembus

Na een uitstel van twee maanden gaat het er in Egypte dan toch van komen. Op 21 november gaan de Egyptische kiezers, na 30 jaar autocratisch bewind, naar de stembus voor de eerste vrije parlementsverkiezingen. De verkiezingen voor de Shura Raad, de Egyptische Eerste Kamer, zullen aansluitend in januari worden gehouden.

De verkiezingen voor de Volksvergadering, de Egyptische Tweede Kamer, worden in drie fasen gehouden, te beginnen op 21 november en eindigen op 3 januari. De verkiezingen voor de Shura Raad, de Eerste Kamer, zullen starten op 22 januari en eindigend op 4 maart.

De Militaire Raad, die het bewind na de val van Mubarak in februari overnam, stond onder grote druk om een datum voor de verkiezingen bekend te maken. Hiermee moest de raad een beloofte inlossen, die ze kort na de machtsovername had gedaan. Eerder waren de verkiezingen al aangekondigd voor september. Maar die werden zonder duidelijke redenen toen voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Voor de presidentsverkiezingen, die na de parlementsverkiezingen zullen worden gehouden, heeft de militaire raad nog geen datum aangekondigd.

Bij veel Egyptenaren groeide inmiddels de vrees dat de militaire raad, door het uitstellen van de verkiezingen, de overgang naar democratie probeerden af te remmen. Sommigen beschuldigden de militaire raad ervan de macht liever niet aan de burgers te willen overdragen.

Ondertussen is de verkiezingscampagne al losgebarsten. Een scala aan seculiere en linkse groepen strijden onderling, maar ook gezamenlijk tegen het oplevende islamisme. De islamisten hebben het vacuüm, dat is ontstaan na de ontbinding van de Nationaal Democratische Partij (NDP), grotendeels opgevuld.

Vanwege de nauwe banden die de Moslimbroeders onderhouden met de militaire machthebbers, leeft de vrees onder veel Egyptenaren dat de Moslimbroeders het overgrote deel van de zetels in beide kamers zullen veroveren. Dat hoeft noodzakelijkerwijs niet te leiden tot een toename van religieuze invloed op de regering en het land. De Moslimbroeders zijn onderling inmiddels tot op het bot verdeeld. De verschillende stromingen lopen uiteen van orthodoxe islamisten tot zeer gematigde Broeders die voorstander zijn van een civiele staat.

De verkiezingen zullen in drie fasen worden gehouden om het de waarnemers gemakkelijker te maken de verkiezingen zorgvuldig te volgen en te bewaken.

De kiezers moeten in totaal viermaal stemmen. Twee keer voor de Volksvergadering en tweemaal voor de Shura Raad. Voor beide kamers moet een stem worden uitgebracht op een vertegenwoordiger van één van de politieke partijen en op één van de ‘vrije’ groeperingen. In de regel zijn dat lokale vertegenwoordigers van arbeidersbewegingen. De laatsten vertegenwoordigen de helft van de 504 zetels in de Volksvergadering.

Algemeen wordt aangenomen dat de spanningen in de aanloop naar de verkiezingen sterk zullen toenemen. In een toelichting heeft de militaire raad gezegd dat de rechterlijke macht er streng op zal toezien dat de verkiezingen vrij en eerlijk zullen verlopen. Daarover bestaan in het buitenland echter grote twijfels, omdat de laatste parlementsverkiezingen, in november 2010, verre van vrij en eerlijk zijn verlopen.

De militaire machthebbers en de regering hebben al laten weten dat buitenlandse waarnemers niet welkom zijn bij deze eerste vrije verkiezing in Egypte.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s