Koptische Kerk klaagt Egyptische overheid aan

De (christelijke) Koptisch-Orthodoxe Kerk in Alexandrië heeft deze week een rechtszaak aangekondigd tegen de Egyptische premier Essam Sharaf en minister van Binnenlandse Zaken Mansur al-Essawy.

De kerk vindt dat het onderzoek naar de aanslag op de San Marcoskerk in Alexandrië, op 1 januari, veel te langzaam gaat. Bij de aanslag kwamen 23 mensen om het leven en raakten meer dan 100 mensen gewond.

Sinds de aanslag doen verhalen de ronde dat de overheid zelf achter het geweld zou zitten. Bewijzen daarvoor werden al direct in januari geleverd. Een van de sterkste aanwijzingen was het feit dat de politieagenten die de kerk bewaakten, een half uur voor de aanslag plotseling werden teruggetrokken.

Vrij snel na de aanslag kwam de overheid met een verklaring dat deze de pleger van de zelfmoordaanslag had gevonden en geïdentificeerd. Normaal gesproken duren dit soort onderzoeken toch enige weken.

De manier waarop de aanslag werd gepleegd, leek opvallend veel op die van de aanslagen op kerken en moskeeën zoals die in het vorige najaar in Bagdad werden gepleegd.

Kort na het aftreden van oud-president Mubarak, in februari van dit jaar, hebben demonstranten het hoofdkantoor van de gehate Staatsveiligheid Opsporingsdienst (SSIS) bestormd en geplunderd. Daarbij kwamen dossiers letterlijk op straat te liggen.

Daaronder waren documenten over de aanslag op de kerk in Alexandrië. De gevonden documenten tonen de betrokkenheid bij deze aanslag aan van de ex-minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adly. Deze informatie werd echter tot voorkort niet officieel bevestigd.

Minister Al-Adly had eerder beweerd „overtuigend bewijs” te hebben dat de aanslag was gepleegd door de in Gaza gevestigde beweging Leger van de Islam. De beweging zat immers ook achter de planning en de uitvoering van een aanslag die tien jaar geleden werd gepleegd. De groep ontkent tot op heden iedere betrokkenheid bij de aanslag op de kerk in Alexandrië.

Na de dodelijke aanslag tegen de kopten in Alexandrië braken drie dagen van rellen uit in Caïro en verschillende andere steden in Egypte.

Tijdens de rechtszaak tegen de regering wordt de kerk vertegenwoordigd door de Gemeenschappelijke Religieuze Raad van Alexandrië, in de persoon van secretaris Camille Sedeek en Nader Morcos van de Koptische Kerkelijke Raad in Alexandrië.

De aanklacht wordt ook ingediend door het Egyptisch Centrum voor Ontwikkelingstudies en familieleden van de slachtoffers en de gewonden van de bomaanslag.

Joseph Malak, directeur van een mensenrechtenorganisatie, zei dat er lang gestreden is voor deze rechtszaak. Van het begin af aan zou het regime er alles aan hebben gedaan om dit proces te voorkomen. Ook na de val van oud-president Mubarak bleven de militaire machthebbers en de regering alles in het werk stellen om de rechtsgang te frustreren. Lang leken alle inspanningen om het onderzoek naar de daders van het incident te heropenen vruchteloos. Dat het er dan nu toch van gaat komen, is een overwinning voor de vasthoudende Koptisch-Orthodoxe Kerk in Alexandrië.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Koptische Kerk klaagt Egyptische overheid aan

  1. Madeleine zegt:

    We als kopten zijn echt zat met wat gebeurt nu in Egypt. Na de revolutie zin we de doelwit geworden van de Islamitische extremists en wat echt raar is dat politie en de leger doen ook mee.

  2. Pingback: Egypte: kerken vernietigen, één voor één « ejbron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s