Geen renaissance in Egypte zonder onderwijs

Onlangs gaf de populaire moslimactivist en tv-prediker Amr Khaled een seminar over het belang van onderwijs voor het welslagen van de Egyptische renaissance.

“Als een volk het belang van onderwijs niet inziet, zal er nooit wat verbeteren, zelfs niet na een revolutie”, zei Khaled. “Voor de opstand werden we onderdrukt. We misten vrijheid. De eerste barrière hebben we genomen, maar de belangrijkste stap die nú gezet moet worden is de verbetering van het onderwijs.”

Khaled zei dit afgelopen donderdag tegen een menigte van een paar honderd mensen, ter gelegenheid van Wereldalfabetiseringsdag. Op 17 november 1965 werd door de Verenigde Naties (UNESCO) 8 september uitgeroepen tot Wereldalfabetiseringsdag. Deze dag werd voor de eerste keer gevierd in 1966. Het doel is om het analfabetisme van individuen, gemeenschappen en samenlevingen te bestrijden. Tijdens de Wereldalfabetiseringsdag worden overal in de wereld speciale activiteiten georganiseerd.

Khaled hield zijn publiek voor, dat de generaties van voor de opstand, op een verkeerde manier hebben geleerd. Die vorm van leren was gebaseerd op het memoriseren van de lesstof en reproduceren ervan tijdens het examen. Volgens hem heeft deze methode van leren er toe geleid dat duizenden afgestudeerden niet in staat zijn een baan te vinden. Want de arbeidsmarkt heeft mensen nodig die (zelfstandig) kunnen nadenken en heeft weinig aan mensen die alleen hun hoofd hebben volgestampt met feiten.

The New York Times Magazine schreef al in april 2006 over Khaleds (44) grote populariteit in de Arabische landen. De Times zette hem op de 13e plaats van de meest invloedrijke personen ter wereld.

Khaled benadrukte dat de eerste moslims, vele eeuwen geleden, dol waren op onderwijs. Eén van hen was de bekende islamitische geleerde Imam el-Shafie, een groot liefhebber van kennis en wetenschap. Hij zei eens dat hij wilde dat al zijn organen oren waren, om naar nog meer nieuwe kennis te kunnen luisteren. Hij hield van leren. Helaas is men tegenwoordig in het onderwijs alleen nog maar geïnteresseerd in het behalen van een diploma.

Bovendien is meer dan de helft van de Egyptenaren analfabeet. Khaled noemt dat “een schande voor Egypte. Er kunnen na de revolutie geen politieke en economische hervormingen tot stand komen als zoveel mensen ongeletterd zijn.”

Om de zo gewenste educatieve renaissance een duw in de rug te geven, is Vodafone Egypte, de grootste mobiele netbeheerder, gestart met een nationale alfabetiseringscampagne onder het motto: ‘kennis is macht’. Met dit programma wil de Stichting Vodafone Egypte, in samenwerking met de UNESCO, het analfabetisme de komende vijf jaar sterk reduceren. Op dit moment heeft het project 30 miljoen pond aan fondsen. Er wordt ook samengewerkt met ‘Sona’a el-Haya’ (Life Makers), een NGO die jongeren inzet als vrijwilligers. Zij zullen over het hele land cursussen gaan geven, in overleg met het Ministerie van Onderwijs en andere betrokken instanties in Egypte.

Inmiddels zijn al diverse projecten in de landbouw, onderwijs, kleine industrieën en gezondheidszorg in volle gang. “Nieuw aan dit project is”, volgens Khaled, “dat meer dan in enig ander analfabetiseringsproject ter wereld, jonge mensen, zowel mannen als vrouwen vrijwilligerswerk doen. Dit project heeft 12.000 vrijwilligers.”

Het eerste jaar wil men 120.000 mensen leren lezen en schrijven, in het daarop volgende jaar drie miljoen en zo verder. Het project richt zich met name op die gebieden waar het analfabetisme het grootste is, waaronder de hoofdstad Cairo, el-Minya en Sohag in Opper-Egypte, Alexandrië, Suez en El-Daqahliya, el-Sharqiya en el-Menoufiya in de Delta.

“In dit project zullen veel bedrijven, maar ook tientallen NGO’s en maatschappelijke organisaties, samenwerken aan projecten die volledig ten goede zullen komen aan de Egyptenaren”, aldus Khaled. Hij keerde na de revolutie terug naar Egypte. Vóór de revolutie was hij gedwongen om het land een paar keer te verlaten, omdat zijn critici bang waren dat hij jongeren niet alleen inspirerende om hun leven te veranderen, maar ook het regime. Maar nu is hij “optimistisch dat het met Egypte beter zal gaan.”

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s