Golfstaat betaalde miljoenen voor chaos in Egypte

Wat velen allang vermoedden of zelfs stelling meenden te weten, wordt nu bevestigd. In een artikel in de staatskrant Al-Ahram bevestigt de Egyptische minister van Justitie Abdel Aziz al-Guindi, dat een kleine Golfstaat afgelopen februari ruim 181 miljoen Pond heeft betaald aan een bekende Egyptische organisatie. Het geld was bedoeld om de stabiliteit van de Egyptische samenleving te ondermijnen door het creëren van chaos.

Het is in Egypte niet toegestaan om fondsen of subsidies te ontvangen, zonder voorafgaande overheidsvergunning van de overheid. Guindi zegt dat hij een rapport in handen heeft gekregen, waaruit duidelijk blijkt dat een aantal buurlanden miljoenen ponden hebben geschonken aan Egyptische mensenrechtenorganisaties en de maatschappelijke organisaties. Maar een aantal van die organisaties staat nergens geregistreerd.

Hij heeft het rapport voorgelegd aan het hoofd van de Opperste Raad van de Strijdkrachten (SCAF) en de minister-president, met de vraag om passende maatregelen te nemen tegen dit soort illegale financieringen. Het kabinet komt in de loop van deze week met een reactie op het rapport.

Volgens Guindi zitten er ook buitenlandse en binnenlandse elementen achter de recente uitbarstingen van geweld in Egypte, zoals onlangs bij de Israëlische ambassade. Ze proberen staatsinstellingen te saboteren, de nationale veiligheid te ondermijnen en burgers te intimideren. In de hoop dat er dan een roep komt om een sterke leider. Want die wordt nu in Egypte node gemist.

Feit is dat veel landen in de regio bang zijn voor het uitbreken van een vergelijkbare revolutie.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s