Egyptenaren koelen woede en frustraties op Israëlische ambassade

Na een nacht waarin demonstranten de Israëlische ambassade bestormden, de Israëlische vlag neerhaalden en de ambassade binnendrongen, wappert nu de Egyptische vlag op het gebouw. Bij de gevechten met de oproerpolitie kwamen drie mensen om het leven en vielen meer dan duizend gewonden. De demonstranten bekogelden de opgetrommelde oproerpolitie met stenen en molotovcocktails. Ook werden vier politievoertuigen in brand gestoken. De nacht van 9 september zal de geschiedenis ingaan als de bloedigste nacht sinds 28 januari, drie dagen na het uitbreken van de onvoltooide revolutie.

Aan het einde van de middag trokken zo’n duizend demonstranten, onder wie veel voetbalvandalen, naar de Israëlische ambassade. Daar sloopten ze met hamers en een grote metalen ram, de muur voor het gebouw waarin de Israëlische ambassade is gevestigd. De aanwezige militaire politie deed nagenoeg niets om ze te stoppen. Eenmaal in de appartementen waar de ambassade zich bevindt, werd de Israëlische vlag neergehaald en vervangen door een Egyptische. Daarna gooiden de inbrekers allerlei documenten en dossiers naar beneden.

Door de gebeurtenissen van afgelopen vrijdag zijn de spanningen tussen Egypte en Israël verder opgelopen. Eind augustus werd er ook al bij de Israëlische ambassade gedemonstreerd, nadat vlakbij de Israëlische grens zes Egyptische veiligheidsagenten waren gedood. Israël zei dat het de officieren had aangezien voor infiltranten, maar weigerde een officiële verontschuldiging aan te bieden.

Juist om een nieuwe aanval op de Israëlische ambassade te voorkomen, was een 2,5 meter hoge muur voor het gebouw gezet om het te beschermen tegen boze Egyptenaren. Maar dat kon niet voorkomen dat demonstranten de muur sloopten en het gebouw binnendrongen. De betonnen muur is voor veel Egyptenaren een nare verwijzing naar de beruchte scheidingsmuur op de Westelijke Jordaanoever en het symbool van de Israëlische onderdrukking van de Palestijnen.

Volgens veel Egyptenaren heeft Israël 30 jaar geleden bewust voor deze specifieke locatie gekozen om de blauw-witte vlag met de Davidsster langs de Nijl te kunnen laten wapperen.

De haat tegen Israël is zeer groot in Egypte. Dat is een direct gevolg van de oprichting van de staat Israël in 1948, waarbij meer dan honderdduizend Palestijnen werden gedwongen hun huis te verlaten. “Weg, weg met Israël!”, werd gescandeerd. De demonstranten vierden de sloop van de één week oude muur als was dit Egyptes kleine ‘Berlijnse muur’. Bijna alle Egyptenaren willen van het in 1979 gesloten vredesverdrag met Israel af.

Toen een kleine eenheid van de beruchte Egyptische oproerpolitie in de straat verscheen, laaide de woede van de demonstranten verder op. Inmiddels waren er vele honderden jongeren op het slagveld verschenen. De meesten van hen komen uit kansarme wijken. Uit frustratie voor het uitblijven van matregelen om hun armoedige leven te verbeteren, nemen ze nu het recht in eigen hand. Sameh Saif al-Yazal, die enkele weken geleden de Israëlische vlag naar beneden haalde, is daarvoor beloond met een woning en een baan. Dáárvoor willen deze jongeren het gevecht met de politie wel aangaan. En de haat tegen de Egyptische oproerpolitie blijkt nog net zo groot als vóór de revolutie.

Volgens de Egyptische minister van Communicatie, Osama Heikal, is “Het incident een belediging voor Egypte en heeft het niets te maken met de januari-revolutie.

De januari-revolutie was een echte, vreedzame opstand met als doel het oude regime te vervangen. De huidige gebeurtenissen in Egypte hebben slechts het doel om het land te vernietigen en chaos te veroorzaken.” Inmiddels zijn 92 daders gearresteerd.

Veel mensen zeggen openlijk dat de schuld van de aanslag op de ambassade bij het huidige Egyptische regime ligt. Zoiets is natuurlijk moeilijk te bewijzen. Maar het valt niet te ontkennen dat het incident de huidige machthebbers niet slecht uitkomt. De aangekondigde afschaffing van de noodtoestand is voorlopig van de baan. Zelfs de geplande parlementsverkiezingen kunnen hiermee op losse schroeven komen te staan.

 

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s