Visa-beperkingen vallen slecht

Het gisteren door de regering gelanceerde plan om de verkoop van visa bij aankomst op Airport Cairo te stoppen, heeft tot een storm van protest geleid. Natuurlijk komen de meest felle reactie vooral uit de toeristensector. Daar vreest men dat de nieuwe maatregel de toeristische sector grote schade zal toebrengen. Deze maatregel, zo vreest men, zal Egypte veranderen in “een gesloten land.”

Bovendien zal deze maatregel zal niet alleen de Egyptische toeristenindustrie raken, het beeld van Egypte als een stabiel land zal er door beschadigd worden.

Donderdag maakte de regering bekent dat alle reizigers voor hun komst naar Egypte in eigen land een visum moeten aanschaffen. Ruim tien jaar lang hadden Amerikanen en andere westerse bezoekers onbeperkte toegang tot Egypte. Bij aankomst kon een visum worden aangeschaft in de aankomsthal van het vliegveld in Cairo.

Al direct na de revolutie zijn er een aantal visumbeperkingen voor buitenlanders ingevoerd. Zo werd de geldigheidsduur van het toeristenvisum teruggebracht van drie maanden naar een maand. De nieuwe maatregel geldt niet voor toeristen die met groepsreizen naar Egypte komen.

Ook voor buitenlanders die een appartement in Egypte hebben gekocht is de nieuwe maatregel een regelrechte ramp. Die kunnen voortaan maar een maand van hun huis gebruikmaken.

Het hoofd van de Kamer voor Toerisme in Egypte zei in een reactie dat de nieuwe maatregel een “negatief effect heeft op de toeristensector in Egypte.” Hij heeft er bij de overheid op aangedrongen de nieuwe maatregel weer in te trekken. De Kamer stelt voor dat buitenlanders een visum via het internet moeten kunnen aanvragen.

Het heeft er alle schijn van de nieuwe maatregel bedoeld is om de vrije toegang en verblijf voor buitenlanders in Egypte te beperken. Ook bewoners van de Arabische Golfstaten, Latijns-Amerika, Japan en andere rijke Aziatische landen, en Australiërs zullen het slachtoffers worden van de nieuwe beperkingen.

De Egypte toeristenindustrie werd zwaar getroffen door de opstand van 25 januari. De maatregel komt op een moment dat het toerisme aan de Rode Zeekust zich langzaam aan het herstellen is.

Uit cijfers die vorige week bekend werden gemaakt, blijkt dat het toerisme in 2010-2011  10,6 miljard dollar opleverde. Een jaar eerder was dat nog 11,6 miljard dollar.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s