Vierde zittingsdag Mubarak-proces eindigt met grote verrassing

Het proces tegen Mubarak, zijn zonen, enkele voormalige ministers en andere handlangers van het oude regime, verliep gisteren weer zeer chaotisch. Het is inmiddels een vertrouwd beeld: buiten de rechtszaak vliegen de stenen door de lucht en binnen vliegen de scheldpartijen over en weer.

Tantawi

De zittingsdag eindigde uiteindelijk met een grote verrassing. Zowel de verdediging als de openbare aanklager willen veldmaarschalk Mohammed Tantawi, Mubaraks vroegere minister van defensie en nu de militaire heerser van het land, als getuige horen. Of Tantawi aan deze oproep gehoor zal geven, is op dit moment nog onduidelijk. Inmiddels gaan er geruchten dat Tantawi bereid zou zijn op een geheime plaats een geheime verklaring af te leggen.

Tantawi is niet de enige hooggeplaatste militair die voor de rechter moet verschijnen. Sami Enan, stafchef van de Strijdkrachten, zal op 12 september worden gehoord. In een zitting achter gesloten deuren moet hij uitleggen in hoeverre het in januari en februari tegen de demonstranten gebruikte geweld de nationale veiligheid diende.

Verder zal de voormalige chef van Mubaraks inlichtingendienst, Omar Suleiman, die begin februari korte tijd vice-president was, op dinsdag 13 september moeten getuigen.

De huidige minister van Binnenlandse Zaken Mansour El-Essawy en zijn voorganger Mahmoud Wagdy zullen respectievelijk getuigen op 14  en 15 september, aldus de rechter. Veel Egyptenaren geloven dat hun getuigenis cruciaal is om te bepalen of Mubarak verantwoordelijk gesteld kan worden voor het gebruik van dodelijk geweld tegen de demonstranten.

De advocaten van de nabestaanden van de tijdens de volksopstand omgekomen demonstranten hebben de rechter nadrukkelijk verzocht aanwezig te mogen zijn bij het verhoor van de vijf. Maar de rechter oordeelde dat de verhoren, die aanstaande zondag beginnen, gezien het staatsbelang ook voor hen niet toegankelijk zullen zijn.

Tijdens de hoorzitting van gisteren liepen de gemoederen nog even hoog op toen bleek dat een politieman die als getuige optrad werd beschuldigd van meineed. Hij zou met zijn verklaring hebben geprobeerd enkele van zijn collega’s vrij te pleiten van het doden van honderden demonstranten tijdens de eerste dagen van de revolutie. De politieman zei in de rechtszaal dat de anti-oproereenheden slechts waren uitgerust met losse flodders en traangas. Maar tijdens een eerder verhoor had hij gezegd dat er jachtmunitie was gebruikt. Tweeënzestig mensen werden die bewuste dag gedood bij botsingen tussen veiligheidstroepen en demonstranten in Cairo.

Toen hij uit de rechtszaal werd verwijderd riep een van de advocaten hem na: “Jij leugenaar, leugenaar. Je bent betaald (om nu dit te zeggen). Dit is het bloed van je broeders.” Daarop schorste de rechter de zitting enige tijd om de rust in de zaal te herstellen.

Buiten uitten ook de demonstranten hun frustraties over de getuigenissen. Bijna alle Egyptenaren weten immers dat de politie in een poging de protesten neer te slaan, traangas en rubberen kogels gebruikte en met scherp schoot.

Een van de mensen voor het gebouw waar de rechtszaak wordt gehouden, vertelde de aanwezige journalisten: “Mijn vriend zakte dood naast me neer op het Tahrirplein. Hij was door de politie in het hoofd geschoten. Waarom laten ons niet binnen om te getuigen? Waarom roepen ze alleen de politie op om te getuigen en niet de mensen die het meemaakten?”

Tot dusverre heeft geen van de getuigen Mubarak of zijn minister van Binnenlandse Zaken Habib el-Adly verantwoordelijk gesteld voor de dood van vele Egyptenaren tijdens de revolutie en de drie decennia van autocratisch bewind van Mubarak.

De zaak tegen de afgezette president, de minister van Binnenlandse Zaken en zes van zijn veiligheidschefs liep nog een deuk op. Maandag bleek dat de belangrijkste getuige van de hoofdaanklager eerder al was veroordeeld voor het vernietigen van opnames van belastende telefoongesprekken die politiefunctionarissen hebben gevoerd.

In tegenstelling tot afgelopen maandag waren er voor de rechtbank minder problemen tussen aanhangers en tegenstanders van Mubarak.

Elders in Cairo ging het dinsdagavond wel flink mis. Voetbalfans, de harde kern van een van de topclubs, raakten in een voetbalstadion slaags met de politie. Bij de gevechten in het stadion raakten vervolgens meer dan 100 mensen gewond. De fans scandeerden leuzen tegen Mubarak, scholden de politie in het stadion uit en bekogelden hen onder andere met plastic flessen gevuld met urine. Na de hardhandige ontruiming van het stadion staken de fans buiten tientallen auto’s in brand.

Het proces vindt plaats in een van de gebouwen van de politieacademie in Cairo. Ooit vernoemd naar Mubarak. Maar zijn naam werd al snel na de revolutie verwijderd.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s