Mubarak proces dag 3: buiten gevechten en binnen gekibbel

Buiten de Politie Academie, in een van de buitenwijken van Cairo, waar het proces wordt gehouden, raakten voor- en tegenstanders van voormalig president Hosni Mubarak met elkaar slaags, terwijl binnen in de zwaar bewaakte rechtszaal advocaten kibbelden. Mubarak werd op een brancard binnen gebracht voor de derde zitting van zijn proces, dat op 3 augustus begon.

Tijdens de eerste echte procesdag ging het er meteen spannend aan toe toen een politiefunctionaris het hoofd van de anti-oproerpolitie aanwees als de schuldige voor de dood van tientallen demonstranten tijdens de eerste dagen van de revolutie in Egypte.

Dit keer zijn televisiecamera’s in de rechtszaal verboden tijdens het proces tegen de voormalige sterke man van Egypte. De 83-jarige Mubarak wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op honderden anti-regime activisten tijdens de 18-daagse opstand, die in februari een einde maakte aan zijn machtsperiode van drie decennia. Ook wordt hij, net als zijn zonen, beschuldigd van corruptie.

Tijdens de zitting van gisteren werden de eerste getuigen gehoord om te bepalen wie het bevel heeft gegeven voor het gebruik van geweld tegen de demonstranten tijdens de januari-februari revolutie.

Hussein Mursi, die op het moment van de opstand de leiding had over de communicatieafdeling van de anti-oproerpolitie, vertelde de rechtbank dat hij de politiegeneraals op 28 januari hoorde praten over het gebruik van automatische wapens om protesten te onderdrukken. Maar hij herinnerde zich niet meer of het om formele instructies ging. Hij hoorde functionarissen slechts horen zeggen dat deze wapens waren gebruikt. Verder vertelde hij de rechtbank dat de politie ambulances gebruikte om wapens en munitie mee te vervoeren, omdat politievoertuigen door demonstranten werden aangevallen.

Tijdens de middagzitting wees Mursi generaal Ahmed Ramzi, het hoofd van de anti-oproerpolitie aan als de man die duidelijke instructies gaf om het Ministerie van Binnenlandse Zaken met gebruik van automatische wapens te beschermen tegen de demonstranten. Tijdens de botsingen op 28 januari werden ook rubberen kogels. Hierbij werden 62 mensen gedood.

Ramzi is, samen met Mubarak, oud-minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adly en andere politieambtenaren, een van de hoofdverdachten. De rechtbank onderzoekt of de orders om het vuur te openen op de menigte alleen werd geven door de minister van Binnenlandse Zaken of dat ook Mubarak daarbij betrokken was.

De staatstelevisie toonde wel beelden van de aankomst van Mubarak bij de Politie Academie, waar hij per een helikopter arriveerde vanuit het ziekenhuis. Buiten de rechtszaal werd Mubarak toegejuicht door aanhangers. De pro-Mubarak betogers zongen: “We hebben u niet verlaten”, terwijl hun rivalen, waaronder familieleden van slachtoffers van de dodelijke opstand, “Straf, straf, ze hebben onze kinderen gedood met kogels” schreeuwden. Bij de schermutselingen die daarop ontstonden, raakten tien mensen gewond en verrichtte de politie 20 arrestaties.

Als Mubarak schuldig wordt bevonden aan betrokkenheid bij de dood van meer dan 850 mensen kan hij de doodstraf krijgen. Op 3 augustus, tijdens de eerste procesdag, schokten de beelden van Mubarak de Egyptenaren. Ze zaten gekluisterd aan de televisie en konden eigenlijk niet geloven dat hij uiteindelijk toch terecht zou staan.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op Mubarak proces dag 3: buiten gevechten en binnen gekibbel

  1. Henrico zegt:

    Geen TV-beelden… Heb je wel de indruk dat er objectieve rechtspraak en verslaggeving uit de rechtszaal komt?

  2. Jielis van Baalen zegt:

    Afgaande op wat er tot nu toe naar buiten komt is dat moeilijk te zeggen. Vergeet niet dat de huidige militaire machthebbers ook de verantwoordelijken waren tijdens de revolutie. Of men heeft boter op het hoofd of er wordt gemanipuleerd met al dan niet aanwezig bewijs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s