Ramadan tv-series dit jaar rampenplan

De eens zo succesvolle soapseries, die speciaal voor de maand Ramadan worden geproduceerd door de Egyptische Staatstelevisie, dreigen uit de lopen op een financiële ramp. Productie- en reclamemanagers van de officiële Radio en TV worden steeds wanhopiger nu de heilige vastenmaand Ramadan snel ten einde loopt. En hun collega’s van de particuliere tv-zenders zijn niet minder ongelukkig.

Dit jaar maken de Ramadanseries van de Staats tv een enorm verlies. Er wordt gezegd dat de opbrengst van advertenties dit jaar slechts 125 miljoen Egyptische Pond is, en dat is veel minder dan de 400 miljoen pond die alleen al werden besteed aan de productie van de soap series.

De instabiliteit van het land en het geweld sinds de recente revolutie zijn, volgens de Egyptische Staat tv, de schuld voor de enorme verliezen. Vorig jaar nog werd een netto winst behaald van rond de 250 miljoen pond.

Sinds de televisie zijn intrede deed in Egypte in de jaren ‘60, werden series, soaps, fawazeer (Ramadan quiz) en meer van dit soort programma’s snel zeer populair en zijn inmiddels uitgegroeid tot de belangrijkste bron van vermaak voor tientallen miljoenen Egyptenaren tijdens de vastenmaand.

De heftige concurrentie heeft de lokale entertainmentindustrie volledig op de kop gezet. Het is jammer dat de dingen zo rampzalig zijn veranderd sinds begin van dit jaar. Sinds de revolutie hebben de reclamebureaus beduidend minder contracten kunnen sluiten met hun rijkere klanten. Dat komt omdat de nationale economie enorme klappen heeft opgelopen door het wegblijven van buitenlandse investeerders en de toeristen die, vaak op advies van hun eigen overheden, Egypte als reisbestemming hebben laten vallen.

De officiële Egyptische televisie loopt een groot deel van de inkomsten mis die zij anders van het Sout el-Qahira advertentiebureau zouden hebben ontvangen. Sout el-Qahira werd enkele weken na de revolutie ontbonden.

Volgens Egypte’s nieuwe minister van Informatie, Osama Heikal, was het een grote vergissing om Sout el-Qahira op te heffen. Dergelijke strategische beslissingen kunnen niet zomaar worden genomen en vragen veel meer tijd om een sterke daling van de omzet te voorkomen.

Heikal verklaarde dat hij het personeel van de reclameafdeling van de Egyptische tv al zal feliciteren als ze erin dit jaar, gezien de ongunstige omstandigheden, in slagen een winst van 20 miljoen pond te behalen.

Verder heeft de minister een ambitieus plan tot “het verbeteren van de kwaliteit en de inhoud van de officiële televisie.” Ondanks dat gaan er geruchten dat de Egyptische tv uit elkaar dreigt te vallen en dat er geen geld meer is om tienduizenden werknemer uit te betalen.

Ondanks al deze misère wellicht een goed moment om ook eens diepgravend na te denken over de buitengewoon armetierige kwaliteit van de ramadan tv-series.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s