Luxor houdt revolutionair vuur brandend in Opper-Egypte

Een groot deel van de aandacht door de media en activisten voor het revolutionaire proces in Egypte heeft zich tot nu toe vooral gericht op de ontwikkelingen in Caïro, Alexandrië en Suez. Maar dat wil helemaal niet zeggen dat er verder in Egypte geen politiek activisme bestaat. In Luxor is het revolutionair elan nog steeds zeer levend. Terwijl andere delen van Opper-Egypte worden gedomineerd door een voortdurende concurrentiestrijd tussen stammen, blijft Luxor, een toeristisch centrum in het zuiden van Egypte, zich hard maken voor de eisen van de revolutie .

Ongeveer 1000 mensen verzamelden afgelopen zondag nog op het beroemde Abu al-Hagag-plein in het centrum van Luxor. De manifestatie was onderdeel van de tweede conferentie van de Coalitie van de Revolutie 25 januari in Luxor. De coalitie is de drijvende kracht achter voortgang van de revolutie in de Opper-Egyptische stad, die in het verleden meestal volkomen door de overheid in Cairo werd genegeerd.

De vertegenwoordigers van de National Association for Change, die uit Cairo kwamen om de coalitie in Luxor te steunen, waren zeer verrast door het enthousiasme voor de revolutie, zoals ze dat in Luxor aantroffen. Het sterkte hen in de mening dat de revolutie zich niet alleen in Cairo of Alexandrië afspeelde, maar ook in Luxor.

Activisten in Luxor vormden de coalitie tijdens de 18 dagen durende protesten die uiteindelijk leiden tot het aftreden van Mubarak. Ze begonnen met zo’n twintig activisten die wegen zochten om de Egyptische revolutie te ondersteunen. Pas later hebben ook islamisten zich aangesloten bij de coalitie. Maar door een verschil van inzicht over de inrichting van de samenleving trokken die zich weer terug. Dat heeft echter geen invloed gehad op het elan van de coalitie.

Sinds het afzetten van de voormalige president Hosni Mubarak in februari, ziet Luxor zichzelf als het middelpunt van politieke activiteiten in Zuid-Egypte, waar belangrijke politieke bewegingen en evenementen worden georganiseerd. Ook wordt gewezen op het belang van mensen om zich aan te sluiten bij een politieke partij.

De salafitische beweging organiseerde een conferentie in maart, bijgewoond door de bekende imam Hazem Shoman. En in juli organiseerde de Moslim Broederschap hun eerste conferentie in Opper-Egypte. Deze conferentie werd bijgewoond door Broederschap leider Mohamed Beltagy.

Zelfs Jama’a al-Islamiya, een hardline salafistische groepering, verantwoordelijk voor de dood van meer dan honderd toeristen in 1977, die de lokale economie zwaar beschadigde, organiseerde haar eigen conferentie op het Abu al-Hagag-plein in april.

Maar ook seculiere groepen bleven niet achter, zo organiseerde de Justice en Freedom Movement er een eigen conferentie in Luxor. Uit solidariteit met de betogers van de sit-in in Tahrirplein hielden bewoners van Luxor van 8 juli tot 1 augustus een sit-in op het Abu al-Hagag-plein, parallel met de sit-in in Cairo.

De stad wordt gekenmerkt door open geest vanwege het toeristische karakter. Het grootste deel van Opper-Egypte wordt gedomineerd door een stammenstructuur, die de politieke en sociale structuur van de regio bepaalde. Veel lokale activisten vrezen dat deze stammenstructuur een bedreiging vormt voor de revolutie. Zo steunden bijvoorbeeld bijna alle grote stammen in Sohag en Qena het regime van Mubarak en zijn inmiddels ontbonden Nationale Democratische Partij (NDP).

Islamistische bewegingen, zelfs de goed georganiseerde Moslim Broederschap, hebben een geringe invloed op het politieke landschap in Luxor. De inwoners van Luxor zijn in het algemeen aanhangers van de gematigde islam. Ze worden beïnvloed door gematigde soefi’s, zodat extremistische ideeën er weinig ingang vinden. Zij weten ook dat een te extremistische denken de toeristen weghoudt. Toerisme is de ruggengraat van het economische leven van de stad.

Ongeveer een derde van de Coalitie van de 25 januari Revolutie conferentie in Luxor bestond uit vrouwen. Het is een verrassende feit voor mensen uit Cairo, maar vrouwen activisme hier in Luxor is heel normaal. Momenteel zijn vrouwelijke activisten in de stad bezig om vrouwelijke kandidaten te vinden voor de parlementsverkiezingen, die naar verwachting in november zullen worden gehouden. Tot nu toe hebben al zes vrouwen aangekondigd dat zij zich verkiesbaar willen stellen voor de parlementsverkiezingen. Het is prachtig om te zien hoe vrouwen in deze nieuwe rol groeien. Het zoeken en vinden van nieuwe politieke inzichten voor de toekomst is een van de belangrijkste activiteiten van de coalitie op dit moment.

Luxor, dat 700 km ten zuiden van Cairo ligt, heeft in het verleden nooit veel aandacht gekregen van de centrale overheid van Egypte. Alleen de inkomsten uit het toerisme waren voor de machthebbers in Cairo van belang. De stad en haar inwoners waren geheel ondergeschikt aan deze bron van inkomsten. Honderden huizen werden vorig jaar nog gesloopt in een poging van de regering Mubarak om de stad om te bouwen in ’s werelds grootste open-lucht museum.

Inwoners van de stad uiten meer interesse in de politiek vanwege hun haat tegen het oude regime. De revolutie vond plaats in Cairo, maar de bevolking van Luxor vecht voor haar eigen stad. Dat is waarom mensen in Luxor de revolutie steunen.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s