Egyptische jongeman haalt Israëlische vlag van ambassade

Egypte kent sinds gisteren een nieuwe ‘held’. Zondagochtend vroeg klom een jonge Egyptenaar naar de 13e verdieping van het flatgebouw waarin de Israëlische ambassade in Cairo is gevestigd, pakte de Israëlische vlag en nam die weer mee naar beneden. Hij is daarmee nu al een nationale held. De 23-jarige Egyptenaar, Ahmed Shahat, is uitgegroeid tot een nationale sensatie, vooral onder de jeugd, na deze ‘vlaggenroof’.

Braziliaanse cartoonist Carlos Latuff tekende Shahat als Spiderman met een brandende Israëlische vlag.

Shahat, oorspronkelijk afkomstig uit de provincie Sharqiya, staat nu bekend als de “Egyptische Spiderman.” Hij klom op het gebouw naast de Israëlische ambassade tijdens de wisseling van de wacht tussen twee militaire politie patrouilles. Toen Shahat de verdieping bereikte waarop de Israëlische ambassade is gevestigd, verwijderde hij de Israëlische vlag van het balkon en verving deze door een Egyptische vlag die hij op zijn rug had meegenomen.

De veiligheidstroepen sommeerden hem direct naar beneden te komen, terwijl de demonstranten hem juist aanspoorden zijn missie te voltooien. Een missie met gevaar voor eigen leven. In een kort interview met Al Jazeera zei Shahat dat terwijl hij naar boven klom hij een legerofficier had zien staan voor een raam op de 8e verdieping. Shahat stak zijn duim omhoog naar de officier, volgens Shahat gaf de officier hem hetzelfde teken terug.

Op zijn weg naar beneden opende een van de buren geopend balkondeuren en liet hem binnen om verder met de lift naar beneden te gaan. Toen hij het gebouw uitkwam werd hij door de duizenden demonstranten voor het ambassadegebouw als een held binnengehaald. Ze droegen hem op de schouders rond en het roepen van anti-Israëlische slogans.

Shahat is nu een held in Egypte, vooral onder jonge Egyptenaren die in een mum van tijd voor hem een Facebook Fan pagina maakten en speciale hashtags op Twitter, zoals #Flagman.

Duizenden Egyptische betogers demonstreerden bij de Israëlische ambassade sinds de aanval op de Egyptische veiligheidstroepen afgelopen donderdag. Ze eisten het onmiddellijke vertrek van de Israëlische ambassadeur en een stevige reactie van de Egyptische overheid.

Advertenties

Over Jielis van Baalen

De Arabische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Sommigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen als freelance journalist op de voet en doe daar verslag van.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s